Episode Transcript
Velkommen til dagens episode af Bilpodcasten, hvor vi i dag skal på skolebænken endnu en gang. For i dag kommer det til at handle om de nye kørekortregler, som trådte i kraft her den 1. juli 2024. Mange af os danskere er ikke klar over, hvad de ændringer, de egentlig kommer til at betyde for os, eller for nogen, at du kender, som skal til at have et kørekort osv. Og derfor vil jeg gennemgå dem i detaljer, så vi kan blive klogere på dem sammen, som vi plejer her i Bilpodcasten. Jeg vil også lave tre forskellige quizzes her i dagens episode, så I har mulighed for at afprøve jeres viden. Men jeg starter allerede nu med quiz nummer 1. Hvilken dato trådte de nye kørekortregler i kraft her i 2024? Var det A. 1. januar 2024? Var det B. 1. juli 2024? Var det C. 1. oktober 2024? Eller var det D. 1. december 2024? Som jeg nævnte lidt tidligere, så var det altså den 1. juli 2024, at de trådte i kraft.
Men hvad betyder de så for dig og dine nærmeste? Jeg vil lige komme ind på nogle af de mest markante ændringer, der er sket i formindelse med de her nye kørekortregler. En af de mest markante ændringer, det er, at det nu er muligt at tage sin køreprøve i en bil med automatgear eller i en elbil. Og det er uden, at man får den her hittil obligatoriske kode 78. Tidligere betød kode 78, at man kun måtte køre biler med automatgear, men det er der altså sket en ændring på nu her. Så nu har du mulighed for også at køre biler, selvom de er med manuelt gear. Men det vil jeg komme ind på lidt senere, for der er altså nogle krav, der skal være opfyldt, før det kan lade sig gøre. En anden markant ændring er, at under selve køreprøven, der sidder kørelæreren nu på forsædet og anviser ruten og en række øvelser, som er bestemt af den prøvesafkyndige. Og den prøvesafkyndige sidder så på bagsædet under køreprøven og står stadig for at bedømme eleven og hvordan man klarer det i forbindelse med selve køreprøven.
Tiltaget er gjort for at sikre en mere tryg prøvesituation for eleven og bedre vilkår for at vurdere eleven. Men helt ærligt, hvad er det, der sker for vores unge mennesker i dag? Hvorfor kan det ikke lade sig gøre at gå ind i en bil med en motorsafkøndelig længere, uden at du skal have din kørelærer med, som du kan holde i hånden? Fordi ellers så er du simpelthen bare ikke tryg ved situationen. Hvad pokker er det, der sker? Og det kan godt være, at det ikke engang er vores unge mennesker, det er galt med. Det kan være, at det er politikerne, det er galt med. Men jeg synes simpelthen, at man tager alt for meget hensyn Det kan jo ikke være rimeligt, at man i en verden, som i dag ikke længere understøtter de unge menneskers udvikling ved at presse dem ud i nogle situationer, hvor de måske ikke altid lige føler sig hjemme. Fordi det skal bare til. Det kan ikke være rigtigt, at du kan komme igennem et liv uden på noget som helst tidspunkt at blive presset. Hvad bliver det næste? Skal du have en eller anden bamse med ind til eksamen, når du skal til eksamen? Eller hvad pokker sker der? Det kan godt være, at det er mig, der bare er en sur gammel mand, som jeg sagde lige før. Men altså, jeg synes simpelthen ikke, at det er rimeligt.
Men nu vil jeg lige gå videre til segment nummer to, inden jeg tænder helt af, fordi jeg kan slet ikke tolerere, at det hele bliver ondt som lødsøn. Det er altså gået lidt for meget pædagogik i dagens Danmark. Så derfor vil jeg skynde mig og springe videre til quiz nummer to, inden mit blodtryk simpelthen koger over. Og quiz nummer to, det vi skal ind på her, det er, hvor mange lektioner i en bil med manuelt gear skal du have gennemført, før at du kan køre bilen. en bil med manuelgear lovlig, hvis du altså tager kørekort i en elbil eller i en bil med automatgear. Er det A. 5 lektioner? Er det B. 7 lektioner? Er det C. 10 lektioner? Eller er det D. 12 lektioner? Og den her quiz nummer 2, det er altså en lempelse af den her kode 78. Og det vil jeg komme ind på nu, hvad det betyder. Der er kommet den her lempelse til kode 78, som betyder, at du kan tage din kørekort
i en bil med automatgear eller i en elbil uden at være begrænset til kun at skulle køre med automatgear. Det kræver dog stadig, at man har gennemført mindst syv lektioner i en bil med manuelt gear. Så svarer det altså syv lektioner. Det vurderes åbenbart, at det er det nødvendige antal timer eller køretimer, der skal til, før man kan køre en bil med manuelt gear på sikker og lovlig vis. Det gælder også for dem, der allerede har et kørekort med kod 78 registreret, og ønsker at få den fjernet. Hvis du godt kunne tænke dig at køre en bil med manualgear, så skal du altså ind forbi en kørelærer og så have minimum 7 lektioner. Der står så ikke noget i betingelserne her, om man skal op til en orienterende prøve eller et eller andet i forbindelse med det her, så umiddelbart vil jeg tro, at det er kørelæreren, der vurderer, om det er okay at få den fjernet. Så det er altså ikke alt, man kan læse, selvom der kommer skrivelser direkte fra Trafikministeriet. Så nu vil jeg springe videre til quiz nummer 3.
Quiz nummer 3 kommer til at handle om noget, der hedder en karantsperiode. En karantsperiode er i princippet det samme som en slags karantæne. Jeg kommer ind på bagefter, hvad det betyder, men det er et nyt tiltag, der er sket i forbindelse med, at der er nogen, der måske har snydt til køreprøverne, eller at man dumper en køreprøve. Men hvornår træder karantsperioden for køreprøver i kraft? Er det a. 1. juni 2024? Er det b. 15. juli 2024? Er det C. 15. august 2024? Eller er det D. 1. oktober 2024? Og så sidder du nok og tænker, en karantsperiode, hvad pokker er det? Og en karantsperiode, det er mere eller mindre det samme som en karantæneperiode. Det er bare lidt mere juridisk korrekt formuleret. Nu kommer jeg så ind på svaret i vores lille quiz her. For fra den 15. august 2024 vil der blive indført en karantsperiode for elever, der dumper karanten.
den praktiske køreprøve. Eleven, som er dumpet, vil tidligst kunne gå til en ny køreprøve syv dage senere. Formålet med den her ændring er at mindske det prøvespil, der tidligere har været, og så sikre, at den her kørekortansøger eller eleven er klar til at gå op til køreprøven på ny, fordi man har haft mulighed for at tage nogle flere lektioner og blive klogere. Men der har åbenbart også været problemer med snyd til prøverne, for der indføres nu ligeledes en seks måneders garansperiode hvis der konstateres snyd i forbindelse med køreprøver. Og her tænker jeg formentlig, at det er teoriprøverne, for jeg har svært ved at forestille mig, hvordan en elev til en køreprøve har mulighed for at snyde, sådan at den motortagkyndige, der er indtil nu, har siddet ved siden af. Der er dog én situation, hvor det har været muligt at snyde under køreprøven indtil nu. Men det stopper altså nu. Fordi fremadrettet skal køreprøverne afholdes på dansk eller på engelsk.
Og dermed så bortfalder den her mulighed, som der er lige nu, for at du kan have en tolk med ind til prøven. Og det, der var noget skidt ved, at man havde en tolk med til prøven, det er, at tolken jo kan sidde og sige noget, som den motorsafkyndige eller prøvesafkyndige ikke forstår, fordi han simpelthen ikke behørsker sproget. Og så kan du sidde og få en masse tip som chauffør eller som elev i forbindelse med din køreprøve af den her tolk, som deltog i køreprøven. Og derfor... så er der altså kommet den her lov om, at fra nu af skal prøverne afholdes på engelsk eller på dansk. Og hvis du ligesom mig synes, at du har fået noget ud af den her episode af Bilpodcasten, hvor vi har lært lidt om de nye kørekortregler, så del den endelig med venner og bekendte. Men det var altså dagens afsnit af Bilpodcasten, hvor vi blev lidt klogere sammen på det her med køreprøverne og de nye kørekortregler. Jeg håber, at du har fået en bedre forståelse for, hvad ændringerne indebærer og hvordan de kan påvirke dig,
dine børn og dine børnebørn. Husk at abonnere på Bilpodcasten for flere spændende og lærerige episoder. Og hvis du ser os ude i landskabet, så hils endelig på, for både mig og Andreas er klar til at tage en snak med jer omkring elbiler eller fremtidens bilisme. Det er altid hyggeligt. Men indtil næste gang, kør forsigtigt. Vi ses.