Episode Transcript
Velkommen til Bilepodcasten, og i dag har jeg simpelthen fået en gæsteanmelder med. Preben, velkommen til. Tak skal du have, Jacob. Det er dejligt, at du har taget dig tid til at komme herud og så anmelde den her Volvo EX30, som vi skal anmelde her i dag. Det der er med Andreas, det er, at han er en af de heldige ejere af sådan et asbest holdt i tag, så det skal udskiftes her før den første, altså før årsskiftet, fordi ellers så skal han til at have et servicerede firma til at komme, og fjernes bedsten fra taget, og det er der en hel masse ekstra udgifter med. Så Andreas, han har altså meldt pas her til Bilpodcasten, nu her, og måske for en lidt længere periode, nu må vi se, hvor meget han lige har mulighed for at komme tilbage. Men i mellemtiden, Preben, der er det dig, der er min makker, og vi har prøvet det før. Sidste gang, det var jo sjovt nok, der stod vi jo også med en Volvo, der var det XC40, som den hed dengang, nu hedder den EX40, men det var også en anmeldelse, hvor vi stod i frøs,
Maja, det var koldt. Nu her står vi næsten og sveder. Vi skal lige huske, at det er EX30, den her. Ikke EX40, det er den, vi har haft før. Det er den, vi havde før, ja. Men lad os kigge lidt på designet af den her bil. Det er overordnet. Inden vi springer helt til designet, hvor vi går alt igennem. Vi har jo de her 13 forskellige parametre, vi skal igennem, hvor den første er design. Der skal vi lige have lidt at vide om prisen på den her bil. Bilen, vi har fået lånt til test, er en Performance-udgave. Det er en bil, som koster 391.200 kr. Vi har fået en version, hvor der er lidt forskellige pakker og lidt opgraderinger med. Blandt andet de her store 20-tommer fælge. Det betyder, at bilen, som står her bag ved mig, koster 411.000 kr. Du kan købe en Volvo EX30 til 274.000 kr.
Så der er altså en kæmpe forskel, om du vælger den lave indstigningspris, eller om du tager den her EX30 i performanceudgave med alt hvad der bimler og bamler. Ja, og nævneværdige udstyr på den her, den har, det er efterhånden ved at være standard for mange, panoramat lasttag, den har Pilot Pro Assist, så det er, at du får hjælp til at både styre selve bilen og afstanden selvfølgelig med alle de her ting, der skal til. Der er Android Automotive, som ikke skal forveksles med Android Auto, Android Auto, det er det, du bruger gennem din telefon, hvor det er det hele styresystemet, som der er der. Så Ultran har en FI-talent, som kan lade med 22 kW, men helt ærligt, det har man jo ikke behov for, for den lader jo bare om natten. Ja, men ved du hvad, Preben, der blev jeg faktisk kontaktet af en seer fra København sidste gang, at vi havde en anmeldelse af en bil, hvor jeg også sagde, lige netop det, du sagde der, at man nok ikke har så meget behov for det, fordi den lader jo bare om natten. Men i København, der er der jo mange, der ikke har mulighed for at sætte en ladestand op hjemme ved sig selv.
Og mange af de her offentlige ladestandarder, der står ude i byrummet, de kan lige netop levere 22 kW. Og med de her store batterier, der er på elbilerne i dag, der er det jo ikke nok, hvis den lader med 11 kW. Fordi så får du ikke ladet helt op, når du holder det her lader, hvor du maks. må holde og lade i måske 3 eller 4 timer. Det gør du altså, når du har 22 kW opladning, som du har mulighed for at komme på den her Volvo EX30. Så der, der kan det altså godt svare sig. Det giver god mening. Der er noget bonusindfot på den her bil. Volvo er gået ind for, at de skal mindske deres CO2-niveau, så de har valgt, at 25% af aluminium er genbrug, 17% af alt, hvad der hedder plastik og sådan nogle ting, og samtidig med det stål, der bor, det er også 17%. Og så har de valgt indvendigt, der er det gået helt amok, der er det 30% på overflader osv., der er genbrugsmaterialer. Så de har virkelig gjort noget for at minde CO2-øjetrykket og virkelig få det mest muligt ud af elbilen.
Og det er også noget, som kommer til at gennemsyre den her anmeldelse, det er bl.a. genbrugsmaterialet, når vi kommer til at kigge lidt mere på kabinen indvendigt. Men Preben, lad os komme til at kigge på designen. Yes. Design, det er et af de fedeste ting, som der er ved den her bil. Det er en lækker livsstilsbil, de virkelig har gjort noget af Volvo EX30 her. Den har det her flotte design, hvor den slåber op fra forruden og hele vejen ned. Så det virkelig giver et slik design, som om her er der gjort noget ud af det. Den har den her rigtig fede, klassiske Thor's Hammer forlygte. Det ser pissegodt ud om dagen, og det giver godt lys om aftenen. Det eneste ulempe, der er ved, at den giver den her slåb nedadtil, det er desværre at se, hvor forhånden den ender, når du kører i bilen. Så det er rigtig rart, at der er nogle adaptive fartsystemer heri.
De har gjort en lidt stor hjulark her, så der virkelig er plads til nogle store hjul. Her er der 20 tommer på. De kunne nok godt have levereret op i 21, 22 måske. Men det passer bare godt til bilen. Og så det her klassiske indhug i dørene, hvor den virkelig giver noget dynamik, så det ser ud, som om bilen bevæger sig hurtigt. Den oplader. Oplader den? Okay, vi oplader kameraet. Og Preben, hvis jeg lige fortsætter lidt her i forbindelse med designen, så har den jo almindelige klassiske sidespejle, men hvis du prøver at gå rundt bagtil, så man kigger ind på selve sidespejlet her, så noget af det, jeg virkelig godt kan lide ved Volvos sidespejle, det er, at de har sådan en tynd ramme, så det ligner næsten ikke, når du sidder inde i kabinen og kigger ud imod spejlet, at der er nogen kant udenom selve spejlet. Det kan jeg virkelig godt lide, det synes jeg ser utrolig skarpt ud, også set indenfra.
Noget andet, som jeg godt kan lide, det er egentlig, at Volvo har gjort det, som mange andre bilmærker ikke har gjort. De har trukket dørsiden langt ned over bunden af bilen. Og så har de fået døren til at se smal ud ved at give den en sort nuance. På grund af det her plastik, som der er kommet på hernede, eller komposit, der er kommet på. Og det betyder også, at når du åbner den dør her, så får du ikke så let beskidte bukseben, som man gør på mange andre biler. Men du har stadigvæk en relativt smal dør at se på, og det ligner ikke, at den er så høj, fordi de har kamufleret den med den sorte farve her. Det kan jeg virkelig godt lide.
Noget som Volvo har lavet helt exceptionelt flot på den her bil, det er skærmkasserne, der er her rundt om selve hjulet. Der har du ikke for at beskytte lakken, den her kæmpe beskyttelsesdel, som man ser på mange andre biler, hvor den er lavet med komposit eller et andet plastmateriale. Her har de simpelthen valgt at trække skærmkassen eller inderskærmen cirka en halv centimeter ud op på toppen, og så ellers hele vejen rundt og lidt mere ud bagtil. Og det gør bare, at det ser utrolig velkomponeret ud. Og utrolig smart. Og det pynter altså bilen. Det gør, at den ikke ser så gammeldags ud, som jeg efterhånden synes, det gør. Når man har de der kæmpe beskyttelseskærmekasser. Noget, der måske er knap så fedt, det er det her store dæksel, der er til ladning af batteriet. Det er altså voldsomt stort. Det fylder ret meget på selve bilen. Det ligner sådan en gammeldags opluk til diesel og benzin.
Og så er der noget andet, der ikke er særlig smart, men det tager vi under opladningen, når vi når dertil. Til gengæld noget, der ser virkelig godt ud, det er baglygterne på sådan en Volvo. Og så har du altså med lys i selve bremselyset, der står deromme på siden Volvo. Det er en virkelig fed detalje. Og jeg synes bare, at bagenden på bilen, den ser vanvittigt godt ud. Det er altså en bil, der bare er designet helt enormt godt. Den er fræk at se på, og så har du et knap for åbning af bagklappen. Den sidder lige midt på bagklappen, lige til at trykke på, så den er ret nem at komme til. Men alt i alt, så bilen, sådan som den ser ud, klassisk Volvo-design, der er vi altså oppe på en karakter på 9,0 for design. Preben, så er vi rykket indenfor i bilen, fordi nu skal vi til at snakke lidt om komforten i sådan en Volvo EX30. Ja. Og når man sådan lige sidder her på forsiden, så sidder man jo godt. Ja, det er faktisk okay. Ja.
Den kæmper lidt med sædehønnen desværre, som kun går halvvejs ud på dit lår. Hvor du i mange af bilerne har en lille ekstra hønne, du kan trække ud, så du får støtte helt ud til under dine knæhasser. Det er lidt sådan, de ikke har gjort det, især når man kender Volvo, som er kendt for, at deres sæder skulle være noget af det bedste, der er på markedet. Ja, det vil jeg give dig fuldstændig ret i. Noget andet, som også har lidt at gøre med komfort, det er for eksempel, Hvis jeg har en teenage datter med, som godt kunne tænke sig lige at lægge noget make-up på, så uanset om hun tager mit make-up spejl eller hendes eget make-up spejl, så er der bare ikke noget lys i det spejl. Det er ikke helt godt nok. Især ikke til en bil, som koster 411.000 kr. Så synes jeg egentlig, at det er noget skidt, der ikke er lys i make-up spejlet. Vi har jo set det på alle mulige andre biler, og helt tilbage fra 1990'erne begyndte det at blive standard på de fleste biler.
Ja, og så en lille ærlig del om, at det ikke er den, der rykker beskyttighed hverken den ene eller den anden vej. Det giver slet ingen mening. Nej, det gør det ikke. Men når vi så snakker komfort omme på bagsædet, så halter det jo virkelig. Fordi omme på bagsædet har du ingen friskluftdyser. Du har en sædehønde, som er meget kort, og ydermere er bunden i bilen ekstremt høj. Så det vil sige, at du sidder med dine ben højt opad, Og en sæde hynde, der går ind her, lige et stykke nedenunder, så du har nærmest ingen støtte på hele undersiden af låret. Det synes jeg egentlig er noget rigtig skidt. Og der er heller ingen stemningsbelysning om i bag. Så kabinebelysning, der har du selvfølgelig de her spots, så du har nogle læselamper deromme, og er det. Ja, og det store problem er jo, hvis det virkelig er voksne 10-nætter, hvis du er over 51 næsten, så er der bare ingen plads til dine ben.
Og hvis der er almindelige mennesker, som er over 71 og op til 91, så er det lige så godt at glemme at have nogen bagved dig. Det er simpelthen fysisk umuligt. Jeg kan godt sidde bagved mig selv, men mine fødder er næsten klemt indenunder mit eget sæde. Og jeg sidder endda relativt højt op i bilen, for at få et bedre udsyn. Det var det, vi snakkede om før under design, med at den dykkede meget i motorhjelmen. Man vil gerne lige vide, hvor bilen er henne. Heldigvis er der 360-graders kamera, så man kan let finde ud af det på den måde. Men det betyder bare, at man ikke sidder specielt godt om i bag. Ja, du havde jo den fantastiske oplevelse af at skulle køre til Als den anden dag. Du havde en mand på to meter, som er lige lidt højere end mig. Han sad som en krampet drage herovre og kunne dårligt nok strække sig ud, fordi der skulle være plads til en omme bagved, der sagde du. Ja, han sad med hans kæ op imod instrumentbordet. Og hende, der sad omme bagved, hun var også lidt presset.
Så der er altså ikke ret meget plads i den her bil. Men Volvo har også altid sagt, at det her, det er ikke en stor bil. Og som vi nævnte i design, det er en livsstilsbil. Og det er nok også derfor, at man vil gå ind og købe sådan en bil som den her. En sidste ting i forhold til komfort, det er de her friskluftdyser, der så er om foran. De er designet rigtig flot. Det kan vi hurtigt blive enige om. Men du kan næsten ikke komme til at lave en indstilling, uden at det trækker på dine skuldre, hvis du vil have noget luft om til bagsædepassagerende. Så det synes jeg ikke er godt nok. Så derfor så ender vi altså. på 4,0 for komfort i den her Volvo EX30. Støj i kabinen er altid noget, der betyder meget, når man skal ud og købe en bil. Volvo har været rigtig gode til at dæmme støjen for deres elmotor heri. Det er ikke noget, du hører ret meget til. Det har de gjort rigtig, rigtig godt. Den har lidt problemer, især når du kommer på motorvej fra A-stolten, hvor der godt kan komme noget larm ind og føles som en generende.
Men hvis du sammenligner den med nogenlunde samme box i plads som en MG4, som har fået 5, den larmer altså en del mere end Volvo EX30'eren her. Så derfor lander vi på 6,0 for støj i kabinen. Nu skal vi til at snakke om kvalitetsfølelsen i kabinen. Hvis vi starter med at kigge lidt på dørsiden, så er noget af det vi snakkede om tidligere, det var alt det her med genbrugsmaterialer. Vi har sådan en relativ hård sort plast hele vejen rundt på døren. Oven over det er der ligesom sådan noget armeret glasfæv, der har fået en form for epoxy rundt om dørpanelerne. Og så har vi det her stof, som er valgt til resten af kabinen. Så egentlig virker det som en fornuftig kvalitet. Udlempen er bare, at det her materiale, de har valgt, som er en lille smule blødt, der hvor du kan lægge din arm, og lige under vinduet, hvor du også kan lægge din arm,
Det bliver altså hurtigt smudsigt. Og når man er ved at være en gammel udtørret rosin, ligesom man er i min alder, så begynder man altså at tørre lidt ud, og så kommer der sådan nogle hvide mærker der, hvor du fx har din albu. Det er lidt ærgerligt. Men nu er det kvalitetsfølelsen, at vi skal snakke om. Når man så kommer til at kigge på selve rattet i sådan en Volvo EX30, så er det et firkantet ret, og det er virkelig lækkert at holde ved. Der er også varme i rattet. Kvaliteten er rettet altså helt i top her. Til gengæld så de her arme, der er her bagved, de virker lidt ustabile, men der er altså ikke noget ved dem overhovedet. De fungerer som de skal, og de er nemme at betjene osv. Og så har man et dobbelt tryk eller træk til at udløse motorhjelmen, så det vil sige, når du skal ud, fordi den har et frunk, kan jeg lige så godt afsløre allerede nu,
Men så kan du bare trække to gange i den, så har du udløst motorhjelmen, så du får ikke beskidte fingre derude foran, når du nu skal have dit ladekabel. Så har den også nogle luftdyser, som fungerer rigtig godt. Desværre, hvis du gerne vil kaste luft om til bagsædepassagererne, som ikke har, så oplever du, at det trækker hen langs dine skuldre. Det er lidt ærgerligt. Men ellers, nede i midten af kabinen her, der er der et ekstra rum, hvor man lige kan folde bunden op i selve midterrummet. Det virker lidt underligt, at man så får ca. 5 cm ekstra, og så er der plads til to ladekabler dernede. Og så en anden sjov ting, det er, at du har opladning i midten af bilen. Der er kun i den ene side. Det er herovre. Når man accelererer, så skal man altså lige huske, og det er noget, jeg nok lavede en fejl før på, da jeg lavede min første accelerationstest, for jeg valgte at accelerere og teste af, og så røg min telefon bare bagud i kabinen. Men det du kan gøre, det er,
Den har en fjerde påvirkning hernede i bunden, så du kan lige trykke telefonen tre centimeter længere ned, og så er den altså fastholdt. Så går den ingen steder, selvom du accelererer. Det er noget, man lige skal tage ved, inden man accelererer i hvert fald. I midten af bilen, der er der også en kopholder, som kan køre ud, så der er plads til to kopper. Og der har du mulighed for lige at trække den tilbage, så er der plads til én kop foran. Og ellers helt ind, og så er den låst igen. Og vi har bløde materialer, men igen det her materialevalg, som bliver sådan lidt smudsigt, der hvor du har dit armlæn i midten af bilen. Men alt i alt, så kvaliteten af sådan en Volvo EX30, den virker egentlig ved første øjekast ret god. Vi har genbrugsmaterialerne i bilen, som jeg måske kan være lidt spændt på, hvordan de kommer til at holde i det lange løb. Fordi spørgsmålet det er,
Er det blevet afprøvet nok i forhold til, hvor varmt det bliver inde i sådan en kabine? Det vil jeg tro, i og med at det er Volvo, der har lavet det. Noget af det, vi så skal snakke om, det er også kvalitetsfølelsen om i bag. Men på vej om til bagsiden, der vil jeg lige trække i det her udløseren for selve døren, dørhåndtaget. Hold nu fast, det er altså bare et fedt design, at Volvo har lavet der, og det virker bundsolidt. Igen, der er der bare noget klassisk Volvo over det her. Udvendigt, der har de almindelige dørhåndtag, de er nemme at få fat på. Også for gamle mennesker. Men til gengæld er der jo selvfølgelig lidt ekstra luftmodstand ved det. Når vi så kigger på kvalitetsfølelsen heromme bagved, som bagsædet passagerer. Der har du det samme materialevalg på dørene. Det samme bløde materiale der, hvor du lægger din arm. Du har de samme udløserhåndtag. Og den samme top hele vejen rundt. Der er altså ikke noget, som er lavet dårligere omme i bag end omme i fronten. Så alt i alt, så synes jeg egentlig, at kvaliteten er ret god i sådan en Volvo.
men der er bare nogle ting, der ikke rigtig fungerer i forhold til noget af det udstyr, der er kommet i. Så derfor kan vi altså ikke komme højere op end 6,0 for kvalitetsfølelsen. Og det er fordi, at når vi har noget udstyr i bilen, som også har noget at gøre med kvalitet, men som bare ikke fungerer, jamen så trækker det altså lidt ned. Nå, Freben, så skal vi til at snakke lidt om køregenskaberne for Volvo EX30, og det er jo en sjov størrelse, det her. Ja, det er ligesom om, at de har gerne ville prøve at lave en Power-SUV i mini-format, men de har ikke rigtig ramt balancen. Nej, det er rigtigt. Det er lidt en forvirret sag, det her. Det, der undrer mig lidt, det er, at vi sidder i Performance-udgaven, og så tænker man, okay, Performance, så burde det være sådan lidt med en sporty undervogn osv. Men den her EX30, den er sat mest op til komfort, så den bliver sådan lidt blød på vej ud af svingene.
Du bliver lidt usikker på bilen. Når du giver den gas på vej ud af et sving, så kan den godt finde på at slå med røven, og den slinger måske en lille smule bagefter. Det fungerer altså ikke helt optimalt. Det er som om, at de har forsøgt at lave lidt en hybrid, men jeg vil mene, at man bør lave en anden undervogn, hvis man er oppe i en bil, der kører fra 0 til 100 på 3,6 sekunder. Skulle man holde fast i det der med at lave en power SUV, så skulle man have givet den fx en luftundervogn. som du havde kunne justere meget mere individuelt. Det har de ikke valgt at gøre her, og det kan man godt mærke. Man kan godt lave gode biler, som kører rigtig godt uden luftundervogn. Selvfølgelig kan du det. Men når man tænker på, at det er en SUV-type bil, som de har prøvet at lave, så synes jeg, at det var noget, man skulle have overvejet, hvis det var, at man ville både have det sporty og have den gode komfort. Man kan i hvert fald godt mærke, at man kører i en bil på cirka 2 tons. Ja.
Og det bøvler den altså lidt med på vej ud af svingen, når du giver den gas. Jeg synes egentlig heller ikke, at når man vælger at lave en undervogn, som er sat op til komfort, så skal man ikke give den de her 428 hk. Det er der absolut ingen grund til. Effekten er 315 kW, og så har den et moment på 543 Nm. Det er altså overhovedet ikke nødvendigt i en bil, som ikke kan finde ud af at håndtere det. Og det synes jeg ikke, den kan. Ej, det er den der. De ville godt have lavet en hybrid, men de har ikke lige fået ramt balancen. Og så virker den hverken godt som Comfort eller den virker godt som Sport. Nej, det kniver. Det kniver gevaldigt. Og her har vi altså en bil, som har en tophastighed på 180 km i timen. Det er jo egentlig... Ja, det gør ikke nogen for træde, men det er jo alt rigeligt til en elbil, fordi de begynder jo bare at bruge helt vanvittigt meget strøm, når de kommer op på de hastigheder.
Ja, og det er jo ligesom det punkt, som Volvo har valgt at sige, at 180 km i timen er rigeligt til ganske almindelige mennesker. Så det er deres kortgrænse, og det giver god mening, når det handler om, at man også skal gennemnå noget af det strøm, og især i en strømmesluger som den her. Men ellers så synes vi jo, at bilen kører ganske udmærket, og systemerne fungerer også fornuftigt. Men... For eksempel på motorvej, når man kører på en motorvej, hvor alle andre biler som regel godt kan finde ud af at blive inden for stregerne. Jamen der skal stregerne ikke være ret slidte i sådan en Volvo EX30 her, før den sætter assistentsystemerne ud af drift. Nej, og så har den den her sjove tankegang med, at lige pludselig opfinder den selv en mulighed for at finde en vejtavle, som ikke er der. Og så siger det lige pludselig, at du skal køre 90 ude på motorvejen.
Heldigvis er det ret nemt at slå lydene fra. Der har du en knap, som du kan programmere til det på selve rattet. Så du bliver ikke så irriteret over det, men det er stadigvæk træls. Du sidder der. Hvis du lige har kørt lidt i dine egne tanker, og måske ikke lige har fulgt med, hvor hurtigt er det, jeg må køre her, så står den på 90, og du må egentlig køre 130. Det er bare irriterende. Og det gør den for tit. Ja, og især når den kommer med den her nye opdatering, som skulle gøre, at den selv følger vejskeltene, så skal man virkelig være over den, for at der ikke kan ske noget, der ikke virkelig kan gøre farligt. Sådan en anden ting, vi har lagt mærke til, det er, at bilen den bremser jo selv ned i forhold til de foran kørende, men du kan også sætte One Pedal Drive på, så bilen den selv bremser ned til 0. Det der så er lidt ærgerligt der, fordi vi kobler jo Auto Hold på, så den også holder bremserne inde, indtil du begynder og skal køre igen, det er, at den ruller
næsten ned til nul. Altså vi er meget, meget tæt på at have stoppet ganske fint, og så stopper den bare bræt. Ja, det er ligesom om, at de lige klapper bremsen lige før den rammer nul, så ved én kilometer, så er den følt som om, den rokker hele tiden, når den stopper. Ja, den laver lige sådan, den kommer kørende, og så stopper den lige helt til sidst der. Det er drøgnirriterende, og det kan godt give tendenser til køresyge for folk, der er medpassagerer i din bil. Ja, det har oplevet konen min, da hun har lidt nemt ved det. Så hun synes ikke, det var sjovt at køre hurtigt i elbil hele tiden. Nej. Men bortset fra det, er der andre ting, vi skal have med til køreegenskaberne? Den har jo lidt med, at når du kører hen over ujævnheder i asfalten og det, at det er den der undervogn, den kæmper simpelthen med at falde til ro igen. Så ligesom om den hopper lige lidt, så falder den til ro.
Det er ikke voldsomt. Nu er vi nede i pædetesser, men den har det. Det samme har man med det her gode assistenssystem, som vi snakker om. Den skal selv kunne holde sig inden for strægerne, men det er ligesom om, at nogle gange kan den godt lige være usikker på. Så når du kommer til send og hold, så kan den godt lige finde på at dreje lidt til den ene og den anden side. Ja, lige slinge lidt. Før den falder til ro igen. Og det er igen noget af det, der medfører køresyge for medpassagerne. Og så er det et irritationsmoment for dig selv. Og så vil den jo gerne have, at du holder hænderne på rattet, når den styrer selv, og selvfølgelig, det skal man også gøre. Men jeg oplevede på et tidspunkt, hvor jeg havde hånden på rattet, jeg havde ovenikøbet en finger på en af knapperne, og det kunne jeg se på skærmen, der registrerer den nemlig, hvis du har en finger på en af de her touch-knapper. Og alligevel, så sagde den til mig, hold hænderne på rattet. Det syntes jeg simpelthen, det var mærkeligt. Ja, det er ligesom om, at igen, noget kalibrering, der mangler. Det er ikke lige fint følende nok, desværre. Nej.
Så derfor så lander vi altså for køreegenskaber på en karakter på 5,5 på den her Volvo EX30. Bygget samlingkvalitet, det er et Volvo kendetegn. De har virkelig gjort en meget ud af, at deres ting skulle være salide. Det er gammel ordsprog, det er der ikke noget nyt i. De har nogle rigtig fine samlinger her på fronthjelmen, som går ned på skærmen her. Det har de gjort rigtig, rigtig godt. Til gengæld så har de altså nogle problemer lige her med den her samling. Hvor du kan se, at den er stor herude, og så bliver den smal helt nede i bunden. Det er samlingen, der er lige ved Torshammer Lygten, og så ned til selve skærmkassen. Det kunne godt være gjort bedre. Vi sidder lidt det samme problem her med fronthjelmsskærm ind på den forreste dør over i føresiden. Det gentager sig på den anden side, skal det siges. Hvor den topper heroppe i bunden, og så bliver den smalere nede i bunden.
Så har de lavet den her fejl her, at der er to plastikstykker, den ene på skærmen og den anden på fordøren. Den har de simpelthen kun sat fast herinde i hjulbrønden. Så den bliver simpelthen trukket skævevred, så den ser længere ud, end den anden gør over på døren. Det er simpelthen ikke godt nok, Volvo. Det kunne I godt have gjort bedre. Generelt ellers, så har de fint lavet den. Den er kommet godt hen ad vejen. Den ser fint ud her bagpå. Så en af de ting, jeg ville være træt af, når jeg går ud til føresiden af en bil, det er det der plastikstykke, det ikke sidder ordentligt. Det vil simpelthen irritere mig. Så derfor bliver karakteren 8,0 for at bygge samme kvalitet. Vi skal nu til at snakke om udstyr til prisen i Volvo EX30. Udstyr er der jo egentlig en del af, men i forhold til konkurrenterne, så kniver det altså lidt. Du kan få billigere biler, som har mere udstyr end den her Volvo EX30. Men nu er det selvfølgelig ikke billigere biler, vi skal sammenligne med. Vi skal nok nærmere sammenligne med en Mini Cooper.
Og det vil jeg komme nærmere ind på, når vi kommer til at snakke om værdi for pengene senere i udsendelsen. Men når vi snakker udstyr til prisen, så er der altså bare noget udstyr, som ikke fungerer optimalt. De har fået meget ballade, Volvo, for manglende softwareopdateringer og software, der overhovedet ikke spiller, og som har været et problem igennem tiden. Det synes jeg efterhånden, at de har fået styr på, og det fungerer egentlig upåklageligt. Der er noget, som irriterer mig. ved det her udstyr, og når man kører. Det er for eksempel, når den har vejskeltegenkendelse, så den aflæser skiltene, men det gør den kun 50% af tiden. Det er så tit, at den viser en forkert hastighed, når du kører, og det synes jeg er vanvittigt irriterende. Så har du den adaptive fartpilot. Den justerer ikke selv farten efter de her vejskelte, som den jo ellers læser. Det er måske godt nok, fordi den nu ikke kan finde ud af at læse skiltene ordentligt,
Men jeg kan så se, at den opdatering, der ligger klar på bilen, klar til at blive installeret, det har vi ikke mulighed for som pressefolk, når vi har lånt bilerne. Der er der lige netop det her med, at den adaptive fartkontrol justerer hastigheden i forhold til de vejskilte, den genkender. Og det tænker jeg bliver et voldsomt irritationsmoment, når nu den læser skiltene så forkert, som den gør. Så det synes jeg i bund og grund er noget rigtig skidt. Af udstyr til prisen, så kan vi også nævne det her med, at der simpelthen mangler kopholdere i bilen. Du har kun de to her foran, som er rigtig fine, men omme i bag, der har du altså ikke nogen kopholdere. Det er et kæmpe problem i forhold til udstyr til prisen, synes jeg. Og så har du også manglende lys omme ved bagsædet, passagerende. Men der er også fejlealarmer, som jeg har konstateret flere gange i forbindelse med, at jeg har parkeret bilen.
Så lige pludselig er alarmen gået af, selvom der ikke har været nogen i nærheden af bilen. Så er der kommet fejlalarmer. Og så har den et problem nogle gange, når du kommer hen til bilen, og den skal låse døren op. Det er sådan, at med bilen, der følger der sådan en nøgle med. Og det er egentlig bare en kasse, som sender signal til Volvoen om, at du er i nærheden. Og nogle gange så... kommer det signal altså ikke frem til bilen, så du kan stå cirka 10 sekunder, inden at bilen låser op. Det er lidt mærkeligt. En anden ting, det har så lidt med design at gøre, men det synes jeg er lidt sjovt, men den her kasse, som er i midterkonsolen, der er der rent faktisk lavet en el på, og nogle græntræer og lidt sky og lidt af hvert, så man virkelig kan se, at svenskerne har fået lov til at gå bananas med deres design. Men det er en sjov ting. Vi lægger lige den her keyhanger eller nøgleholder ned i
igen, som vi har fået udleveret af Volvo Danmark. Men Preben, jeg kan se, at der er et eller andet, du bare brænder for at sige. Hvad er det, jeg glemmer? Noget sindssygt vigtigt udstyr i min verden. Frisk løftdusser til om bagi. Når du har sådan et panoramat lasttag, så kan det virkelig blive varmt på en sommersoledag, og hvis bilen har stået og ikke er blevet kølet af, så er det altså ikke sjovt at sidde der i min lang tur. Det er fuldstændig rigtigt. Altså den anden dag, hvor vi kørte til Altsa hjem igen, der er de to bagsædepassager, der sad heromme, de brokkede sig altså over, at det blev for varmt. Så skulle vi have skruet anlægget helt op på max i ventilation og blæserne ude langs vinduene og skulle om forbi. Og så er det jo, at jeg fornemmer det her træk på mine skuldre. Så det synes jeg ikke er særlig smart lavet, så fuldstændig rigtigt. Det er vigtigt at få med. Men vi lander på karakteren 5,0 for udstyr til prisen. Og det er simpelthen fordi, at det udstyr, der er der,
Det ikke fungerer godt nok. Når de får det opdateret, eller får det gjort bedre, så kan vi måske godt komme højere op. Men lige nu er det altså der, vi ligger. Men Jacob, nu skal vi til pladsforholdet i kabinen. Og det her, det er Jacobs sædeposition. Ja. Men så skal du jo bare sætte den bredden. Der sidder du jo godt. Ja, for... Helvede! Her kan jeg sæde, og jeg kan ikke komme ind til pedalerne! Nu er du altså også en høj mand, sådan lige at klemme ind. Så jeg prøver lige at køre sædet tilbage. Det er nok god idé. Så skal du bare køre den tilbage, så du sidder behageligt i forhold til, når du kører. Nu kan sædet ikke komme længere tilbage, så det kan simpelthen ikke give mere plads. Det fungerer nogenlunde. Der er nogen, der ikke kan lide, at der ikke rigtig er støtte til højre ben.
Det er hvad man bryder sig mere om, så det er en præference, vil jeg sige. Men det sjove, det kommer nu her, hvor vi skal om på bagsædet. Må jeg lige prøve at se ind der? Ja, okay. Der er ikke meget mere end 10 cm imellem bagsædehunden, som jo ellers ikke er lang, og så bagsædet. Men Preben, du skal jo se, om du kan sidde inde bag dig selv der. Så prøver vi at sætte os ned. Øh! Jeg kan ikke lukke døren. Du kan ikke lukke døren? Nej. Vi må bare kende pladsforholdet i den bil her. Det er ikke godt, og slet ikke om bagi. Det er fint foran, men bagi der dur det ikke. Så derfor kan karakteren ikke blive højere end 3,5 for pladsforholdet i kabinen. Nu er vi traditionel tro hoppet om i bagagerummet af den her Volvo EX30, og det er fordi vi skal til at snakke om nyttelast på bilen.
Hvis bilen var udstyrt med træk, så ville den kunne trække 1.600 kg på krogen, fordi det er performanceudgaven. Du kan trække 750 kg på krogen uden bremse. Så har du et lodret kugletryk på op til 100 kg, og du kan lægge 75 kg på taget. Selve bagagerummet kan have 318 liter, så det er ikke et stort bagagerum, hvilket også lever meget op til det her med livsstilsbil. Det er nogle andre prioriteter, der er valgt. Når du lægger sæderne ned, som er 60-40 delt, så kan du få op til 904. Som vi har snakket om tidligere, så er der ingen skilem, desværre. Men i forhånd har de så det her 7 liters frunk. Det gør ikke noget ved skiene, men det er der. Det er der, og det betyder bare, at du ikke skal have alle dine pakkenelker ud af bagagerummet for at komme ned til dine ladekabler.
Selve bilen her, den vejer 1.960 kg, og det er inklusiv 40, de har målt det med. Du har en tilladt totalvægt på 2 tons, 335 kg, så det er alligevel en del. Nyttelasten er 450 kg, og det er igen inklusiv 40. Så det betyder, at vi skal frem til en karakter, og vi lander på 7,5 for nyttelast og vægtforhold på EX30'eren. Nu er vi nået til batterirekkevidde og forbrug på sådan en Volvo EX30. Og Preben, kan du fortælle mig lidt om, Hvor stor er batteriet egentlig på den? Batteriet på den her Volvo er 69 kWh, og du har et nettoforbrug på 64 kWh. De har lidt i overskud til at køre nogle andre ting. Det her batteri er et nickel-cobalt-mangan-batteri, som kører på 400 volt. At det ikke kører på 800 volt har en indflydelse på, hvor hurtigt du kan oplade, men det kommer vi til senere. Ydermere så har jeg været ude og køre en testrute eller køre flere testruter i bilen for at lave nogle rækkeviddemålinger.
Bilen her er oplyst til, at den skal kunne køre 450 km ifølge WLTP-normen, målt på 19 tommer fælge. Vores lånebil er udstyret med 20 tommer fælge, så naturligvis vil den køre lidt mindre end det. Men her synes jeg egentlig, at Volvo snyder lidt på vægtskålen, for den kører altså noget mindre end det. Jeg opnåede en total rækkevidde på 335 km. Jeg kørte ca. 45% på motorvej. Det blæste ikke ret meget. Der var ingen regn, og der var 18 grader udenfor. Det er 74 procent fra, hvad de lover ifølge WLTP-normen, og det synes jeg bare ikke er godt nok. Og det har selvfølgelig en indflydelse på det reelle forbrug. Volvo har opløst det til 17,5 kWh pr. 100 km, men det reelle mål er faktisk 19,1 km. Og det er faktisk et ret stort spring i forhold til det, som Jacob også kom frem til at sige, som gør, at du ikke kan køre nær så langt, som du indtil gerne vil.
Ja, og det skal lige siges, at de her 19,1, som vi nåede op på, jamen der havde vi temperaturreguleret vores resultat, og derfor synes vi, at det er sådan lige lidt for meget, at Volvo de snyder på vægtskålen her. Det ser vi desværre også fra andre bilproducenter, men jeg synes egentlig, at vi havde det samme med XC40'en, da vi kontrollerede den. Den snyder så også voldsomt meget, og det er endda selv, om jeg har sat den i Eco Mode for at køre lidt længere på literen, og jeg kører heller ikke i Performance, Jeg giver den de bedste vilkår overhovedet muligt, og alligevel så er det ikke godt nok. Derfor så lander vi på karakteren 5.0 for batteri, rækkevidde og forbrug. Nu skal vi til at snakke om opladning af iX30. Opladningen den foregår i førersiden, hen i bag, der har du lade på den. Og inden lade på den, der gemmer der sig to propper. Og hvad er der lige ved dem, Breben? Som alle andre, hvorfor ikke bare lave en klap? Lige en lille klap, du trykker på, og den falder ud.
Det ville være så meget nemmere. Men her har du to propper. Det er hvad det er. Men at de skal hænge her og dingle. Det er simpelthen dumt. Der er så mange lækre måder at gøre det på. Og hvis man så er frustreret, og det regner, så bliver man rigtig glad og bare vil have den hurtigt i her. Så tager man den tunge her og sætter i først. Men den lille, den kan ikke skubbes ind på plads. Så bliver det rigtig træls i regnvejr. Ja, fordi det skal man nemlig gøre i rækkefølge. De vil simpelthen have, at du sætter den nederste prop i først. fordi den er lavet med sådan et overlap, og så kan du få den øverste prop i. Det er simpelthen for dumt. Der må Volvo altså godt lige tage sig sammen. Nu er vi nede i PDCS'erne. Det er en bagatell. Men hvis vi nu skal snakke over opladning, så er noget af det allervigtigste, det er, hvor langt kommer du på 10 minutters opladning. Volvoen her, den har en peak-effekt på 153 kW DC. Det er altså, når du er ude på lynladeren. Derhjemme,
Der kan du lade både med 11 og 22 kW. Så lader du bilen op på henholdsvis 7 timer derhjemme, eller hvis du har en 22 kW lader, 3,5 timer. Det er egentlig rigtig godt. Men der hvor det så bliver træls, det er det her med, at du kommer altså kun, fordi den har det store forbrug, den har, og det er en relativt korte rækkevidde, så kommer du kun 90 km på 10 min. opladning på en lynlader ude i byen. Fordi den lader med en gennemsnitlig hastighed, på 108 kW mål fra 10 til 80 procent. Det er simpelthen ikke godt nok. Ej, og det er virkelig frustrerende, hvis man lige skal dyne en Datix, så har du virkelig svært ved at komme nogle steder. Så det er virkelig noget, der skal op ad sig. Der kan man godt have ønsket, at de havde brugt den her 800 volt teknologi, som man ved er tilgængelig, og som man ved er muligt, som giver nogle helt andre tider. Ja, ellers så skulle batteristyringssystemet simpelthen bare være lavet anderledes på den Volvo her, fordi
Ladekogen trapper bare voldsomt nedad. Det er ligesom at kigge på en musetrappe, hvor mange andre lader længe ved høj hastighed, så kører den ned i et middelniveau, og så lader den længe, faktisk op til 80%, og så dykker den, og det begynder at gå langsomt fra 80% og op efter. Men der er du alligevel ikke interesseret i at lade, når du holder ude på en lynlader. Der skal du bare videre. Her kan du ikke lave det nummer. Fordi allerede fra omkring 50%, så lader du under 100 kW. Derfor bliver vi nødt til at slagte den. Vi lander på karakteren 3,5. for opladning. Og den eneste grund til, at den får den halve ekstra, det er fordi, at den også har 22 kW. Så skal vi til noget, der også har stor betydning for biler. Garanti. Ja, og det er jo altid sådan med garantien, at kineserne og koreanerne, de kan godt finde ud af at give noget ordentlig garanti. Men hvordan er det med Volvo-præben? De har tre års garanti på bilen, og det er inklusiv lak. Der er mulighed for at tilkøbe op til to års ekstra.
Men det dumme er, at det udvider ikke garantien over de 100.000 km. Så selvom du har 3 år og 100.000 km af en af de to som garanti, så forlænger du ikke på den måde, hvis du kører over 100.000 km. Det er ikke smart. Nej, det er faktisk ikke godt nok. Det synes jeg er dårligt. Til gengæld har de standard på batteriet. Det er 8 år og 160.000 km. Det er normen i dag. Og så har du 12 år mod gennemtægning af rust. Ja. Så derfor så ender vi på karakteren 5.0 for garanti på sådan en Volvo EX30. Vi skal til at snakke om værdi for pengene. Noget vi ikke kom ind på i forbindelse med det her forbrug, det er jo at beskrive lidt om fronten. Den er jo meget firkantet hernede foran. Og det er jo altså også bare en virkelig insektdreber. Allerede nu er der mange insekter dernede. Jeg vaskede lige bilen i går aftes. Jeg har kørt 100 km siden da. Så det er altså noget af det den bøvler med.
Men værdi for pengene. Du får en masse døde indtægter med. Det er en bonus. Det er en bonus. Og til gengæld skal du have et lidt mere kostbart vaskeabonnement, så du er sikker på, at du får dem af. For de er ret tydelige på sådan en mosgul Volvo EX30 her. Det må man sige ja til. Men ellers, så synes jeg jo egentlig, at man får... Altså, du får jo en performancebil. Det gør du. Altså, fra 0 til 100 på 3,6 sekunder. Det er der ikke mange biler, du får... til en pris for omkring 400.000 kr. Nej, og det er en bil, man godt kan lave 1.000 kr. sædler og strække dem af, hvis det er det, du gerne vil. Til dem, der ikke kender det, er det, at man lægger en 1.000 kr. sædel op i forruden og siger til dem, at de sidder på passagersædet med sælen på, selvfølgelig. Hvis du kan række frem og tage den her 1.000 kr. sædel, så er det din. Det gør du ikke, når du starter 0-100 km i den her. Nej, det er rigtigt. Det gør man ikke. Men bortset fra det, så hvis man sammenligner den med nogle af de billigere elbiler, der er på markedet,
så har de jo, som jeg også nævnte tidligere, en del udstyr at gøre godt med. Og det har den her Volvo EX30 måske ikke helt i samme dur. Men du skal bare ikke sammenligne den her Volvo EX30 med nogle af de billige elbiler. Du skal sammenligne den med f.eks. en Mini Cooper. Og du kan ikke få en Mini Cooper, der kommer i nærheden af præstationerne, som du har på den her Volvo her. En Mini Cooper den koster lige omkring 400.000 kr. for den mest bækkede model. ligesom den her den gør, men den kan bare ikke følge med, og den har heller ikke lige så lang en rækkevidde, som Volvoen har, selvom Volvoen ikke har en lang rækkevidde. Men der hvor det så halter lidt, hvor det lige pludselig går galt med prisen på Volvoen, det er, at den har en storebror eller storesøster, om du vil, som hedder EX40. Og EX40 i ultramodel, altså samme model som den her, hvor du får det samme udstyrsniveau, som du har her i deres long range version, jamen den koster
426.000 kroner. Hvor den her, som den står her, koster 411.000 kroner. Det er altså kun 15.000 kroner til forskel, og du får bare en bil, der kan lige pludselig have en rækkevidde på 568 km. Så synes jeg ikke, at valget er så svært længere. Så vil jeg gå op og tage den større Volvo, hvor jeg også har luftdyser i bag, og jeg har nogle sæder omme bagi, som rent faktisk kan have mennesker med. Ja, det pladsforhold, du får med, det gør simpelthen rigtig meget, og giver dig muligheden for, at det er bil nummer et, hvor det er en umulighed, den her, hvis du har børn. Ja, men der, hvor den her så vinder, det er helt klart på designet, og så det med, at det er altså en livsstilsbil. For det er der bare ingen tvivl om, at det er det, Volvo er gået med her. Vi vil have en billig bil, for du kan også købe den billige version, så er den bare meget skarpe. Men vi vil have en billig bil, og den skal være...
designen, så den er smart at se på, og den skal konkurrere med for eksempel en Moyse Mini eller en Mini Cooper. Ja, og her har de virkelig taget baseballbattet og nakket bolden helt ud af parken. Det er et fantastisk design, der virkelig gør noget af det gennemtænkelige detaljer på den måde. Set udefra og også nogle af tingene inde, men der er bare noget, der ikke fungerer inde i kabinen, som vi har nævnt tidligere i forhold til komforten. Men vi lander på en karakter på 5,0 for værdi for pengene. Så er vi nået til den samlede vurdering. Og jeg plejer jo altid at sige, at når enden er god, er alting godt. Og når man kigger på Volvo EX30, så er enden absolut god. Det er altså smukt. De har virkelig ramt den her rigtig, rigtig godt. Ja. Vi plejer også lidt mere omkring sikkerheden. Og i vores video inde på Bilpodcastens YouTube-kanal, der plejer jeg at have lidt udklip fra Euro NCAP. Det kan jeg simpelthen ikke på den her. Nej.
Og hvorfor kan ikke det, Frederik? Fordi Volvo, sjovt nok som sikkerhedsfirma, virkelig går op i, at deres biler skal være sikre. De har simpelthen ikke fået den testet ved Euro NCAP endnu. Vildt underligt, og giver jo ikke noget mening. Men vi vurderer lidt på bagkanten af, at den har stort set de samme sikkerhedsforstyr som EX30'er eller EX40'eren, undskyld. Så den skulle gerne ramme samme 5 stjerner, som den har fået i Euro NCAP, den model. Så det satser vi også på, at den her får. Ja, det er jo det, vi gør. Men jeg forstår det stadigvæk. Jeg synes virkelig, det er mærkeligt. Det er underligt. Man tænker, at der er et eller andet, der er gået galt i noget kommunikation, siden de ikke har fået en plads til det. Man kan jo ikke lade være med at tænke på at gå videre, om de har haft en eller anden ting med den her bil, hvor sikkerheden ikke har været i orden, og det ved de godt, og derfor har de valgt ikke at lade den teste. Jeg tror det ikke. Jeg tror det simpelthen ikke, fordi det er Volvo, vi snakker om. Jeg har virkelig også svært ved at tro, men man kan hurtigt blive konspiratorisk. Det er ikke svært. Nej. Men...
Den samlede vurdering, når vi lægger alle de her 13 forskellige karakterer sammen, som vi har været igennem, jamen der lander vi på 5,6 ud af 10 for samlede vurdering. Preben, tusind tak fordi du havde lyst til at komme og være gæstanmelder her i Bilpodcasten. Altid, det er en fornøjelse. Det er også en fornøjelse, at du gider. Så skal I endelig blive ved med at kigge med inde på Bilpodcastens YouTube-kanal eller lytte med på podcasten, fordi vi har noget spændende i vente. Vi er blevet lovet at få Xpeng G6 til test, og det glæder jeg mig rigtig meget til. Og hvis alt går efter planerne, så regner vi med, at vi også kommer til at lave en direkte sammenligning af den og så en Tesla Model Y. Fordi de to biler er næsten ned på centimeteren ens i størrelsen. Så det bliver spændende at se, hvordan de tester op imod hinanden. Men følg med på Bilpodcasten. Der kommer meget mere. Der kommer også noget fra EK Expo, som vi regner med, at vi skal over og besøge.
hvor jeg også har en forventning om, at du kommer med, og Andreas kommer med, så der er vi alle tre afsted. Og forhåbentlig i en testbil fra BMW, men vi ser på det den tid. I hvert fald, så var det alt for nu. Husk at give en tommelfinger op, og så gå ind og følg med og abonner på vores YouTube-kanal. Det vil vi sætte utrolig stor pris på. Tak for i dag. Farvel.