Episode Transcript
I dag skal vi altså tale om noget, der rammer lige ned i en af de helt store bekymringer. Eller måske bare er et irritationsmoment for mange, der overvejer en elbil, eller lige har fået deres første elbil. Nemlig det der med at lade, især når man skal køre langt. Og her mener jeg altså rigtig langt. Længere end bare ned til den lokale Rema 1000. Jeg taler om sommerferie til Italien, eller måske bare en tur ned igennem Tyskland. For hvem har ikke hørt om skrækhistorien Rema? eller måske selv stået i en situation med 17 forskellige ladebrikker, 5 forskellige apps og bandet over, hvorfor det ikke bare kan være nemmere. Lidt ligesom når man tanker benzin, bare uden at få fedtet fingre, og uden at det lugter af benzin eller diesel, hver gang du tager en bid af din netop købte franske hotdog fra tanken. Man kan jo næsten føle sig som en slags moderne Pokémon-træner, altså en, der samler på ladekort, men frygt ikke, kære lyttere og seere af Bilpodcasten, for der er godt nyt på vej. Endda rigtig godt nyt.
Velkommen til eller tilbage til Bilpodcasten, stedet hvor vi nørder i biler, snakker om den nyeste teknologi og prøver på at gøre det hele lidt mere forståeligt. Især det der med elbiler, som jo fylder mere og mere på vejene og i vores tanker, når vi vælger en ny bil. Men dagens nyhed i dag, den handler om fire af de helt store spillere på lademarkedet i Europa. De har nemlig besluttet sig for at gå sammen og lave et samarbejde, eller rettere sagt forbinde deres netværk på en smartere måde. Her taler jeg om giganter som Ionity, og bag dem står der flere bilproducenter. Mercedes, BMW, Ford, Hyundai og Kia. Men også italienske Alante, hollandske Fastnet og franske Elektra er med i den her ordning. De fire musketeere inden for lynladning er nu gået sammen og danner det, de selv kalder for Europas største åbne ladenetværk, nemlig Spark Alliance. Og åbent ladenetværk, så tænker du måske, hvad betyder det lige for mig?
der bare gerne vil køre fra Padborg til Gardasøen uden at få godt hår over en opladning. Jo, nu skal du høre. Ideen er altså, at de her fire udbyders mange tusind lynlader, vi taler altså om de rigtig hurtige ladere, dem der kan give din bil en ordentlig tår strøm på relativt kort tid, det skal blive meget lettere at bruge dem alle sammen. Det skal være mere tilgængeligt for os. Forestil dig lige scenariet, at du kører sydpå, batteriet er ved at være nede i det røde felt, du tjekker din foretrukne ladeapp, og bilens navigation, og wupti, så popper der masser af lademuligheder op for de her fire udbydere. Og det er lige meget, hvilken en af dem du kører hen til. Det smarte det er, eller i hvert fald planen det er, og det er helt store løfte, at du skal kunne starte og betale for opladning meget nemmere på tværs af de her fire udbydere. De fire udbydere har i dag 1.700 ladestationer til sammen, så efter Alliance er blevet oprettet, er de nu blevet den største ladeoperatør i EU, målt på stationer i hvert fald.
De har i alt 11.000 ladepunkter, hvor Tesla har 17.000 ladepunkter fordelt på 1.300 ladestationer. Så der er altså flere ladepunkter ved Tesla, men knap så mange stationer. Når man lader på andre ladenetværk end ved ens egen udbyder, så kaldes det normalt for roaming i ladeverdenen. Det er lidt ligesom din mobiltelefon, den hopper på et udenlandsk netværk, når du er på ferie. Men hvor mobilroaming nogle gange kan give sved på panden over regningen, så er håbet her, at det skal blive mere simpelt og gennemskueligt. Det er det ikke i dag. Så man skal altså lige passe på. Måske kan du bruge den samme app eller ladebrik hos alle de her fire. Det er i hvert fald det, de sigter imod. Der er dog ikke en fælles app til at starte med, men muligheden for at modtage betaling, uanset hvilken af de fire udbyders app, du bruger, den skal være der og til samme pris. Jeg ser følgende fordele. Et sted tjek prisen, et sted starte opladning og et sted betale. På sigt vil de etablere en plug-and-charge løsning, så du slipper for flere indlæg.
Paniske downloads af ukendte apps på en mørk resteplads i Østrig kl. meget sent om natten, imens familien utålmodigt tripper i bilen. Det lyder måske ikke ret godt, altså det her med den sure familie, men letheden i en kombineret løsning, det lyder godt, og det er der, vi skal hen. For os her i Danmark, så betyder det måske ikke så meget, med mindre man skal på de her lange ture ned igennem Europa. Men det sender jo et signal om, at branchen godt ved, at det skal være nemmere, hvis endnu flere skal hoppe med på den her elbilsvogn. Det fjerner en kæmpe barriere, eller i hvert fald en stor sten i skoen, for mange potentielle elbilister. Den berømte rækkeviddeangst bliver altså lidt mindre angstprovokerende, når man bare ved, at der er masser af hurtige ladere inden for rækkevidde, og de er nemme at bruge. Selvfølgelig, som med alle gode nyheder, så er der et lille men eller et hvornår. Præcis hvordan det kommer til at fungere i praksis med betaling, og hvornår det her fælles ladenetværk er 100% op at køre og super brugervenlig for os alle sammen,
Det må tiden vise. Men de fire selskaber skal jo lige blive enige om detaljerne. Intentionen er i hvert fald klar. Det skal være nemmere at være elbilist på tværs af Europa. Og det, synes jeg, er en rigtig god nyhed at køre videre på. Det er et stort skridt i den rigtige retning for en fremtid, hvor elbilen ikke bare får de teknisk interesserede eller dem med en imponerende samling af ladebrikker, men for os alle sammen. Kort sagt, fire store ladefirmaer er gået sammen for at skabe Europas største nyladenetværk. Målet er nemmere adgang. Nemmere betaling og mindre bøvl for dig og mig, når vi krydser grænserne på strøm. Jeg skal selv på en roadtrip her til sommer ned igennem Europa, men der kommer jeg til at køre på Teslas ladenetværk. Så bliver det så spændende at se, om jeg slipper for den her fuldstændig panisk familieoplevelse ude på en eller anden ladestander kl. meget, meget sent om aftenen og bare kan nyde turen. Uanset hvad, så kommer der i hvert fald en opdatering herpå her på Bilpodcasten, og hvis jeg er rigtig heldig, så kommer Lene Bejer også en tur med.
Men her på faldrebet, der vil jeg også lige fortælle dig om en nyhed fra Danske Clever. De har nemlig indgået en samarbejdsaftale med tyske Aral Pulse og Ionity. Og det betyder, at hvis du kører sydpå i forbindelse med dine sommerferie, så har du altså mulighed for at køre ind og så tanke eller lade din elbil til en lavere og mere fordelagtig pris, hvis du er Clever-kunden. Så det er altså værd lige at tage med. Men der er jo nok lige overveje at undersøge, om det kan svare sig og måske oprette sig ved Aral Pulse. eller ved Ionity, og så se om prisen bedre kan gå, alt efter hvor meget du skal have fyldt strøm på i løbet af din ferie. Det kommer lidt an på, hvor langt du skal køre og hvad der kan svare sig der. Men prøv selv at gå ind og lave en beregning på det. Det var dagens korte og positive nyhed. Har du selv erfaringer, gode som dårlige, med at lave i udlandet, så skriv endelig en kommentar på vores YouTube kommentarspor, hvor jeg forsøger at svare inden for 24 timer. Husk at bevare den gode tone, da det ikke er alle, der har lige så meget erfaring som dig med det her med at lave i udlandet.
Vi ses og lyttes ved i den næste episode af Bilpodcasten. Ha' det godt derude.