Episode Transcript
**Er du træt af frygten for uventede værkstedsregninger og motorproblemer?**
Mange tror, at benzin- og dieselbiler er indbegrebet af pålidelighed, bare fordi de er 'velkendte'. **Men hvad nu hvis jeg fortæller dig, at du tager grueligt fejl?**
I dagens episode af Bilpodcasten afslører jeg den chokerende sandhed eller virkelighed:
**Elbiler er nemlig nu mere driftsikre og problemfri i hverdagen, end din gamle bil nogensinde vil blive!** Kig med, og får svaret og bevismaterialet lige her på Bilpodcasten, så du er klædt bedre på, når du skal handle bil næste gang.
For du står overfor en af de største og mest komplekse beslutninger, når det kommer til at købe ny bil i dag. Spørgsmålet er ikke længere kun om farve eller hestekræfter, men om selve drivkraften. Skal du vælge den velkendte, trygge benzinbil, som generationer har kørt i, eller er tiden endelig kommet til den futuristiske elbil?
Der er så mange stemmer, så mange rygter og påstande derude.
Nogle advarer om, at elbiler konstant går i stykker, at de er dyre i drift, og at batteriet dør, så snart garantien udløber.
Andre – de mere optimistiske – hævder, at elbiler er den uundgåelige fremtid; at de er billigere, grønnere og overraskende mere pålidelige, end man lige skulle tro.
Hvad er sandheden i alt det?
Er elbiler virkelig lige så pålidelige og levedygtige som de traditionelle diesel- og benzinbiler på lang sigt?
Og hvad koster det egentlig at holde dem kørende, når vi ser bort fra brændstof eller strøm?
I dag skal vi sammen undersøge de seneste data og de mest omfattende undersøgelser for at afdække myter og finde de uundgåelige sandheder. Jeg garanterer dig, at når vi er færdige, vil du have en helt ny og nuanceret forståelse af, hvad fremtidens bilpark reelt byder på.
Mit navn er Jacob, og velkommen til Bilpodcasten!
---
## **(Pålidelighed – Det store spørgsmål, der deler vandene)**
Lad os starte med det mest brændende og ofte debatterede spørgsmål: Pålidelighed.
Du har sikkert hørt historier – måske fra naboen, måske på sociale medier eller i kantinen – om elbiler, der pludselig strander midt på motorvejen, eller som har alverdens mystiske tekniske problemer. Men hvad siger de store, uafhængige analyser, dem der samler data fra millioner af biler?
En af de mest omfattende og respekterede undersøgelser kommer fra den tyske bilklub **ADAC**, som er Europas største vejhjælpsorganisation – tænk på dem som det tyske svar på FDM eller AAA i USA. I deres **pålidelighedsundersøgelse for 2025** har ADAC analyseret et enormt datasæt, der omfatter 3,6 millioner vejhjælpskald alene i 2024. Og resultatet? Det er intet mindre end opsigtsvækkende og måske overraskende for mange! ADAC fastslår klart, at **elbiler generelt er mere pålidelige end fossilbiler**, når det kommer til nedbrud, der forhindrer dig i at køre videre.
For biler, der er mellem tre og fem år gamle, viser ADAC's data, at benzin- og dieselbiler havde en **148% højere fejlprocent** sammenlignet med elbiler af samme alder.
Lad os kigge på de helt konkrete tal. For biler indregistreret mellem 2020 og 2022 oplevede fossilbiler i gennemsnit **10,4 nedbrud per 1.000 køretøjer**. Sammenlign det med elbiler, som i samme periode kun havde **4,2 nedbrud per 1.000 køretøjer**. Det er en ret stor forskel i min optik, faktisk 247%
Hvis vi zoomer ind på de nyere modeller, bliver forskellen endnu mere tydelig. For biler fra årgang 2022 – altså de biler, der kun er to-tre år gamle – havde kun **1,7 elbiler ud af 1.000** brug for vejhjælp i 2024. Til sammenligning var tallet for fossilbiler **5,4 ud af 1.000**. Det betyder, at fossilbiler havde brug for vejhjælp mere end **tre gange så ofte** som elbiler fra samme årgang.
ADAC forklarer den positive udvikling for elbiler med, at producenterne gennem en stejl læringskurve har rettet op på mange af de indledende problemer og svagheder, som elbiler havde i de første år. Markedet for elbiler bliver desuden mere heterogent, hvilket betyder, at enkelte mere fejlbehæftede modeller ikke dominerer statistikken i samme grad som tidligere. Dette er et klart tegn på, at elbilteknologien modnes og forbedres i et hastigt tempo.
---
## **(HOOK #2)** Men vent et øjeblik!
Hvis elbiler er så pålidelige, hvorfor hører vi så stadig om problemer? Og hvorfor har nogle andre forbrugerrapporter, som den fra den anerkendte Consumer Reports, vist det modsatte? Consumer Reports fandt for eksempel, at elbiler havde **næsten 80% flere problemer** end traditionelle biler. Og plug-in hybrider (PHEV'er) scorede endnu værre, med næsten 150% flere problemer. Hvordan kan disse to store og respekterede undersøgelser nå frem til så fundamentalt forskellige konklusioner?
Svaret ligger i *typen* af problemer, de fokuserer på. ADAC's statistik – som vi lige har gennemgået – handler specifikt om nedbrud, der forhindrer dig i at køre videre, altså situationer hvor du skal have vejhjælp. Her skinner elbiler igennem, fordi de har en markant simplere drivlinje. En elmotor har ofte kun én bevægelig del – rotoren – sammenlignet med hundredvis af dele i en forbrændingsmotor, såsom stempler, ventiler og turboladere. Færre bevægelige dele betyder ganske enkelt færre ting, der kan gå i stykker og efterlade dig strandet på motorvejen. Desuden behøver elbiler ikke motorolie, der kan forringes og skade motoren, og de producerer mindre spildvarme, hvilket mindsker slid, men de har dog gear olie, som skal skiftes ved regelmæssigt service.
Consumer Reports' undersøgelse, derimod, baserer sig på en bredere vifte af "problemer", der rapporteres af ejere. Disse problemer kan inkludere alt fra en knirkende bremse til fejl i karrosseripaneler, og især **problemer med batteri- og opladningssystemer samt softwarefejl**. Tænk på det som "børnesygdomme" – småfejl og uregelmæssigheder, der er typiske for nye teknologier, og som producenterne arbejder hårdt på at rette op på. Mens en softwarefejl kan være irriterende og kræve et værkstedsbesøg, efterlader den dig sjældent strandet i vejkanten på samme måde som en motorfejl i en benzinbil. Plug-in hybrider er endnu mere komplekse, da de kombinerer begge drivsystemer, hvilket naturligt giver flere potentielle fejlpunkter.
---
## **Dele med flest fejl:**
Uanset om din bil kører på el, benzin eller diesel, er den mest almindelige årsag til nedbrud det **lille 12V startbatteri...**. Det er ansvarligt for hele 50% af elbil-nedbrud og 45% af fossilbil-nedbrud, hvor føreren måtte have vejhjælp**...**. Moderne elbiler bruger faktisk mere 12V-strøm til systemer som nøglefri betjening og app-funktioner, hvilket kan stresse batteriet mere, især hvis bilen ofte "vækkes" via en app. Det er altså ofte en meget simpel, men afgørende komponent, der er årsag til frustration, uanset biltype.
Af andre dele i rapporten fra ADAC kan nævnes:
- Generator, starter, elektrisk system, belysning: 0,9 fossilbiler og 1,3 elbiler havde problemer pr. 1000 biler.
- Dæk: 2,2 fossilbiler og 1,2 elbiler pr. 1.000 biler.
- Motor, motorstyring: 2,5 fossilbiler og 0,7 elbiler pr. 1.000 biler.
- Nøgler, låse, Startspærre problemer: 0,8 fossilbiler og 0,3 elbiler pr. 1.000 biler.
- Undervogn, kørsel, karosseri: Her er forskellen 0,2 for fossilbiler og 0,1 for elbiler.

---
## Hvilke modeller klare sig bedst:
"Hvis vi ser på specifikke bilmodeller i ADAC’s statistik for 2025, finder vi både vindere og tabere blandt el- og fossilbiler."
"Blandt de mest pålidelige modeller skiller Audi A4 sig ud i toppen blandt fossilbiler, og for elbilernes vedkommende ser vi Tesla Model Y og BMW i3 som nogle af de mest robuste valg.
"Men ikke alle klarer sig lige godt: Toyota HR-V topper listen over de mest uheldsramte biler med en uheldsfrekvens på hele 63,1 pr. 1.000 køretøjer som femårig bil! Det kommer som en kæmpe overraskelse fra et mærke, der ellers har ry for høj pålidelighed. Det er virkelig underligt, for uanset hvilken mekanikker jeg taler med, peger de altid på Toyota, eller hvis de tænker sig rigtig godt om, bliver valget ofte til Subaru. Bilerne som er kendt for rally og deres boxermotor.
Jeg er sikker på, at Toyota tager testen meget seriøs, og helt sikkert vil undersøge i baglandet, hvad der kan være sket, siden det er gået så galt for deres HR-V model.
---
## **(Levetid og bæredygtighed – Hvor længe holder investeringen?)**
Rapporterne har altså slået fast, at elbiler strander mindre, især de nyere modeller. Men holder de også lige så længe som de biler, vi kender? Traditionelt har vi tænkt på en bil som noget, der holder i 10-15 år, måske 200.000-300.000 kilometer. Men hvad med elbiler, hvis store batteripakke er en central og dyr del af bilen?
En ny, banebrydende forskning, offentliggjort i tidsskriftet Nature Energy af hold fra University of Birmingham og London School of Economics, har analyseret næsten **300 millioner britiske testdata** fra 2005 til 2022 for at estimere bilers levetid. Deres konklusion er klar og meget positiv for elbiler: **Elbiler har nu en gennemsnitlig levetid på 18,4 år og kan køre over 200.000 kilometer, før degradering af batteriet bliver et problem**. Det kommer helt an på, hvordan der er blevet ladet på bilen.
Det er længere end dieselbiler, som i snit holder 16,8 år. Selvom benzinbiler med 18,7 år i gennemsnit holder en anelse længere i tid, kører elbiler flere kilometer end benzinbiler, som i gennemsnit når 187.000 km. Kun dieselbiler kører længere på deres levetid, med et gennemsnit på 257.000 km, hvilket til gengæld er med til at forklare deres kortere levetid i år.
Forskerne fandt, at selvom tidlige elbiler måske var mindre pålidelige, har fremskridt inden for teknologi ført til, at nyere elbiler opnår sammenlignelige levetider – og i mange tilfælde længere – selv under mere krævende forhold. Studiet viste også, at elbiler har den **hurtigste forbedring i pålidelighed2**. For hvert successive produktionsår er der en **12% lavere sandsynlighed for fejl** for elbiler. Til sammenligning er tallet 6,7% for benzinbiler og kun 1,9% for dieselbiler. Dette understreger den **stejle læringskurve og den hurtige, revolutionerende udvikling** i elbilteknologien, men også at fossilbiler er ved at opnå deres maksimale holdbarhed i forhold til, hvad der er teknisk muligt.
---
## Og hvad med Tesla, her er mest data at se på?
Teslas elbiler stikker ud med en forventet levetidsdistance på hele **340.000 km** i det britiske studie. Dette skyldes delvist, at modeller som Tesla Model S har været på markedet i over et årti og har sat nye standarder for rækkevidde og holdbarhed.
Hvorfor er levetid så vigtig? Det er den fordi den betyder meget for bilers samlede klimaaftryk. Selvom elbiler kræver flere ressourcer at fremstille end fossilbiler, udleder de til gengæld ingen CO2 eller partikler under kørsel, bortset fra dækkene. Jo længere en elbil kører, desto større klimafordel opnår den sammenlignet med fossilbiler. Dette gør elbiler til en mere bæredygtig langtidsløsning.
---
## **(HOOK #3)** Men hvad med det store batteri i elbilen?
Er det ikke mega dyrt at skifte, hvis det en dag står af? Og hvad med de løbende serviceomkostninger? Det er jo der, de virkelige penge bliver brugt, når man ejer en bil!
Lad mig tage batteriet først. Det er en af de største bekymringer for potentielle elbilejere. Men her er de gode nyheder: Langt de fleste elbilproducenter tilbyder i dag en **fabriksgaranti på batteriet, der typisk løber over otte år eller 160.000 kilometer**, alt efter hvad der kommer først. Denne garanti indebærer, at hvis batteriets kapacitet falder til under 70% af sin oprindelige kapacitet inden for garantiperioden, er det producentens ansvar at udbedre problemet – ofte ved at udskifte dele af batteriet. Og det er vigtigt at understrege: Det er yderst sjældent, at et batteri faktisk falder under de 70% kapacitet inden for garantiperioden. Batteriteknologien bliver simpelthen bedre og mere pålidelig, og det samme gælder BMS systemerne der er med til at beskytte batterierne.
---
## Men du kan også selv gøre noget for at maksimere batteriets levetid.
1. **Undgå at lade batteriet stå fuldt opladet i længere perioder**. Ideelt set bør du holde ladestatus (State of Charge – SOC) mellem 20-80% så meget af tiden som muligt. Du skal undgå de yderpunkter, da det slider mere på batteriet. Nogle elbiler giver dig mulighed for at indstille en maksimal opladning til f.eks. 80%.
2. **Undgå ekstrem varme**. At parkere din elbil i direkte sollys om sommeren med et fuldt opladet batteri kan være dårligt for batteriet.
3. **Foretræk langsom opladning frem for hurtig**, når det er muligt. Høj effekt kan slide mere på batteriet.
4. **Aflad batteriet i et langsomt tempo**. Med andre ord: kør ordentligt, og undgå konstant hård acceleration og opbremsning.
---
## **Hvad så med serviceomkostninger – Her bliver det for alvor interessant og godt for pengepungen!**
Der er en udbredt myte om, at elbiler stort set ikke behøver service på grund af færre bevægelige dele. Selvom det ikke er helt korrekt – elbiler skal bestemt serviceres regelmæssigt for at forblive sikre og pålidelige – er der dog en **markant besparelse** at hente.
En nyere prisanalyse fra FDM, citeret af SOS Dansk Autohjælp, viser, at **elbiler er hele 36% billigere at servicere end både benzinbiler og plug-in hybrider**. Et standard service på en elbil starter typisk lige under 2.000 kr. de fleste steder.
Et typisk standardservice på en elbil vil ofte omfatte:
- En grundig kontrol af bilens tekniske tilstand.
- Eftersyn og opdatering af bilens software, som er afgørende for en elbil.
- Kontrol af bremsesystem og bremsevæske.
- Udskiftning af kabinefilter.
- Kontrol af kølevæske til batteri og motor – et vitalt system, der sikrer optimal temperatur og levetid for batteripakken.
- Eftersyn af dæk og dæktryk.
- Kontrol af undervogn og hjulophæng.
- Test af batteriets generelle tilstand.
- Evt. udskiftning af gearolie hvis elbilen er med reduktionsgearkasse.
Så selvom elbiler har færre bevægelige dele, kræver nogle komponenter dog særlig opmærksomhed. Bremserne er et godt eksempel. De slides mindre på elbiler på grund af regenerativ bremsning, hvor elmotoren bremser bilen ved at omdanne bevægelsesenergi til strøm. Men netop dette *mindre* slid kan føre til, at bremserne ruster eller "fryser fast" på grund af manglende brug. Derfor er regelmæssig inspektion og service af bremsesystemet vigtig for at sikre optimal funktion og sikkerhed.
En FDM-undersøgelse fra 2015, der sammenlignede servicebehovet hos ni elbiler og ni sammenlignelige benzinbiler, viste, at fem ud af de ni elbiler kun skulle til service hvert andet år eller ved 30.000-40.000 km. Til sammenligning serviceres benzinmodellerne enten mindst en gang årligt, eller når de har kørt mellem 15.000 og 30.000 km. Desværre har jeg ikke kunne finde mere opdaterede tal, til denne episode af Bilpodcasten. Men det understreger det generelt lavere servicebehov for elbiler.
---
## **(Konklusion – Er det tid til at hoppe med på den elektriske bølge?)**
Så, for at opsummere det, vi har lært i dag, og afdække de myter, vi startede med:
- Elbiler er ifølge store, uafhængige undersøgelser som **ADAC's pålidelighedsundersøgelse fra 2025**, generelt **mere pålidelige** og har færre nedbrud, der stopper kørslen, end fossilbiler. Denne pålidelighed forbedres hurtigt, især for nyere modeller.
- Der ikke bare kan være men er "børnesygdomme" relateret til software og interiør – hvilket kan forklare nogle forbrugerrapporters fund – forbedres elbilteknologien i et hidtil uset tempo.
- Elbiler forventes at have en **lang levetid, der overgår benzinbiler i kilometer og på sigt også alder**, og de er allerede mere holdbare end dieselbiler. Det bidrager også positivt til deres samlede miljøaftryk.
- Og ikke mindst: **Elbiler er markant billigere at servicere** – hele 36% billigere end benzinbiler og plug-in hybrider – hvilket betyder lavere samlede ejeromkostninger på lang sigt.
Fremtiden for bilkørsel ser ud til at være, ikke bare grønnere og mere støjsvag, men også mere pålidelig og billigere i drift, når vi ser på det samlede ejerforhold. Elbiler er ikke længere en niche-mulighed, men det bedste valg i forhold til personlig transport, så længe du ikke skal have en stor tung trailer med, og forventer at kunne køre mere end 350km mellem dine pauser, eller hvis du forventer en billigere forsikring. Spørgsmålet er ikke længere *om* elbiler er en langsigtet løsning, men hvornår du er klar til at hoppe med på den elektriske bølge, for jeg har kun haft en bil, som har været mindst lige så pålidelig som min nuværende elbil, og det var en Subaru Legacy 2,2 med firehjulstræk. Nej hvor jeg elskede den bil, men det er en helt anden historie, som vi må tage en anden gang.
Vi ses om en uge på Bilpodcasten’s YouTube kanal, hvor vi har et prisbilligt og alternativt forslag til en hobby med biler, som vi stiller skarpt på i løbet af sommeren 2025.
Rigtig god sommer til dig som kigger eller lytter med!