Episode Transcript
Godmorgen Jacob. Godmorgen Andreas. Det er en tidlig morgen. Velkommen til årets sidste udgave af Bilpodcasten. I dag er det lidt en speciel udgave. Vi har nemlig fået en aftale med idemanden bag Nimbus Motorcycles. Altså ham, der er ved at genopstarte eller sørge for, at Nimbus bliver til noget én gang til. Det er jo ikke en motocykel, vi skal kigge på i dag, er det? Nej, det er faktisk elcyklen, som vi skal over og prøve en lille testtur på. Vi kommer også til at snakke lidt om motorcyklen, som bliver lanceret en gang til næste år. Der vil vi selvfølgelig spørge lidt indtil, hvornår den bliver lanceret, og hvordan i det hele taget, at han er kommet i gang med det her. Fordi Claus, som stifteren hedder, han er jo ikke tidligere Nimbus familiemand. Det var jo Nilfisk og Nielsen & Fisker, der startede det. Ja.
Og så er det jo spørgsmålet, hvordan har han fået rettigheder til at lave det her? Ja, det er også noget af det, jeg er meget interesseret i. Det er da lidt spændende. Folk, som prøver på at starte noget op, og så især sådan noget som Nimbus Motorcycles, som i min optik er et kæmpe design-ikon for Danmark, jamen dem har jeg bare utrolig stor respekt for. Så jeg glæder mig enormt meget til at møde Claus. Ja, og modigt af ham. Og modigt af ham også, ja. Fordi det der... Det helt klart lidt af en udfordring at starte en motorcykelvirksomhed op, og så i Danmark. Så vidt jeg ved danske producenter, men meget mere om det i vores interview med Claus lige om lidt. Men vi skal køre 300 km, Jacob, og skal vi ikke bare få overstået dem med et lille knips? Jo, lad os gøre det. Vi ses på Sjælland.
Nu er vi så nået frem til vores mål, og vi sidder hjemme i privaten, hjemme ved Claus, som er stifter, eller hvad er det, du plejer at kalde dig selv, Claus? Jeg kalder mig idémand og grundlægger. Idémand og grundlægger fra Nimbus? Ja. Det er vi jo enormt spændte på at høre noget om, fordi Nemus står jo som et design-ikon i min optik. Og så har de jo altid været kendt for, at det bare var motorcykler, der var nemmere at reparere på osv. Og det I er gået i gang med nu, det er el-cykler og motorcykler. Ja. Det skal vi have hørt en hel masse mere om. Det skal vi. Men kan du ikke starte med at fortælle lidt om, hvordan og hvorledes kom du i gang med det her? Hvornår startede det? Der er mange ting i hele livet, vi ikke forstår. Jeg tror, der er nogle ting, der kommer op fra.
Men jeg står under bruseren en dag, og da jeg står og tager bruserebad, så hvis I forestiller sig et lyn, der slår ned og flækker et træ fuldstændig tusind stykker, så er det det, der skete med mig. Og budskabet var, at Nimbus-motorcyklen, den skal du relancere. Den indeholder de tre ting, som jeg står for, og det er kvalitet, design og nostalgi. Og de tre ting kunne jeg tænke, da jeg fik budskabet. Det lyder helt vanvittigt. Jeg har ingen motorcykelkørkort. Jeg har ingen motorcykel. Jeg så Nimbussen i København, da jeg var otte år. Mine forældre og jeg, vi var over at besøge min onkel og tante. Og så skulle min far og jeg ud og gå en tur. Han var sådan lidt restløs, når vi besøgte familien. Så skulle vi ud og se noget. Så kom vi ud et eller andet sted i København. Jeg ved ikke, hvor det var.
Men så kommer der en Nimbus-motorcykel med sidevogn kørende. Og den er gul. Og den kører hen til en postkasse. Og postmanden stiger ud og tømmer postkassen ned i den her gule sidevogn. Og kører igen. Og da han kommer 100 meter længere frem, det drejer han til højre. Og så letter sidevognen op i luften. Den situation vil jeg aldrig glemme. Og jeg kunne godt tænke mig at finde det sted, hvor det skete. Det er mit kendskab til Nimbus-motorcyklen. Og har du så stadig ikke motorcykelkørekort? Nej, og jeg er blevet mobbet så meget, så jeg er ved at tage det. Nå, det giver god mening. Jeg blev 70 her den 26. april, og vi havde en lille fest nede i haven, også sammen med Nimbus-folkene, og der gav de mig et kørekort. Så jeg har været til en køreteam og en teoriteam, men arbejdspresset har været så stort, så jeg har prioriteret, at jeg gør det færdigt.
efter nytår. Hvornår stiftede du egentlig virksomheden? Vi er tilbage til den 30. marts 2020, hvor jeg får adgang til Branded af Nilfisk, som ejer Branded. Og det var jo den første milepæl. Og derfra gik jeg så i gang med at skrive forretningsplanen. Den skrev jeg i 2020. Sommeren 2020. Så du havde henvendt dig til Nilfisk for at høre, om du måtte få lov til at... Egentlig reetablere mærket eller brandet. Ja, og vi fik en aftale, og jeg fornemmer, at den indfik også er glad for, at jeg kan bygge bro fra den gamle Nimbus-motorcykel til den nye og med det grønne islet med el. Så vi har simpelthen en støvsugerfabrik, der ejer Nimbus-mærket. Ja. Ja, sjovt. Og forklaringen på det er, at i 1934, da Nimbus-e-motorcyklen blev designet af Anders Fisker, der hed det Fisker og Nielsen. Mm. Mm.
Og ligesom mange andre virksomheder, så skifter man navn, og det bliver købt ud og købt ind. Så fisker Nielsen hele dagen el-fisk. Og rettigheden har altid ligget i deres skuffe til Nimbus Motorcyklen. Men nu sagde du ejer. De er vel ikke ejer af Nimbus Motorcycles på nogen måde? Nej, vi har en royalty-aftale, hvor vi har fået rettigheden til at bruge alt, hvad der gør med Nimbus Motorcyklen. Fra historie til logo. Så en lille fisk har ikke noget med det at gøre, og ønsker heller ikke at have noget at gøre med Nimbus Motorcycles. Men de har overladt rettighederne til mig i en periode, vi har aftalt, som ligger langt i fremtiden. Og så får de en rapport en gang imellem fra mig, hvordan det hele går, så de kan se, at vi har styr på det. Det betyder så også, at der ikke er en anden en, og vi kan så ikke starte Nimbus Motorcycles lige om lidt. Det kan de ikke, og så er det ligesom på det rene, men har I gode idéer?
Så I bare igennem. Jeg byder både på kaffe og te, som I kan se. Ja, det er fornemt. Men nu sagde du, at det var en royalty-aftale. Er det sådan noget med, at I skal aflevere en lille procentsats? Ja, vi har et aftale, at hver år, en måned efter vi har afleveret vores regnskab, så afregner vi med en lille fisk. Især når det her kommer op og kører, og det bliver verdenskendt igen? Ja, så går det ikke noget. Så går det ikke noget. Noget, vi har undret os lidt over, det er, hvordan kan det være, I har valgt at starte med at lave en elcykel i stedet for motorcyklen? For vi har jo set, at prototypen har været ude at køre. Der ligger jo lidt videoer på nettet. Det gør der. Historien er meget enkelt, fordi da jeg skrev forretningsplanen på motorcyklen hen over sommeren i 2020, kom jeg i tanke om, at vi skal også have en cykel med. Fordi
Vi har jo overført alt det DNA, den gamle motorcykel har, til den nye Nimbus E-motorcykel. Og en del af det DNA kan vi også overføre til cyklen. Og det største DNA, ud over motorlyen fra den gamle motorcykel, den har vi jo ikke mere. Men det største DNA er jo stillet. Så det har vi så overført på cyklen, og det betyder, at vi kan være bekendt og stå ved, at den hedder Nimbus. Så derfor kom... cyklen ind sådan lidt på sidelinjen. Så de to produkter har fuldt sig parallelt i designfasen, og i konstruktionsfasen, og i testfasen. Men Nimbus E-cyklen er lidt mere enkelt end Nimbus E-motorcyklen. Den er lidt mere kompleks, og den skal testes længere tid, og den skal myndigvis godkendes. Så den 12. april fik vi løftet tæppet på
Nemo E-prototypen er fint præsenteret. Og fra maj måned til november i år har den kørt prototype 1. Så den er altså ude at køre. Og til januar kører vi så prototype 2, som betyder, at de erfaringer, vi har fået fra testkørslerne af forskellige mennesker, dem skal vi have justeret til og gå over i prototype 2. Men jeg vil også sige, at det er ikke mange ting. Men vi har lært nogle ting, og dem skal vi selvfølgelig have rettet til. Så derfor inviterer vi i foråret 2025 til en demonstration, som formentlig kommer til at foregå et sted i Danmark. Og til den tid kommer vi tilbage til, hvem som vi inviterer til det. Men jeg vil også sige, at motorcyklen er jo vores motor i hele det her projekt. Det startede med motorcyklen, og DNA'et og brandet.
starter vi motorcyklen. Så derfor er motorcyklen vores dynamo, kan man sige. Men det er jo så også cyklen, du må køre på, uden... Kørekortet jo. Ved du hvad? Jeg kan være med fra starten. Ja, det er jo det. Jeg kan være med fra starten, og jeg har altså ude at køre på den. Hvad er det, der har været, altså hvad har det sværeste været ved at få genskab og beholde det her DNA? Fordi det er jo den gamle humlebi, at der er taget udgangspunkt i Nimbus humlebien, som man kaldte den. Og den var tilbage fra 1934, ikke? Jo. Ja, det var en rigtig fin cykel, og den... Man kan tydeligt se nogle designelementer, der går igen. Jeg synes sagtens, at jeg kan genkende dem. Ja, altså man kan sige, at Nimbus-motorcyklen, som også kaldes Hummelbin fra 1934, var jo lavt af fladejern. Og der var ingen støddæmper eller affjæring. Men jeg vil sige, at vi har fået fat i en designer, tre part i Aarhus, som har været så dygtig, så han relativt hurtigt har designet begge produkter.
Fordi den besked, han fik af mig, det var kvalitet, design og enkelhed. Og så skal det ligne. Så skal der overføres alt det DNA fra den gamle til den nye. Og fra den dag, han havde afleveret tegningerne, designen, der er der ikke benrettet stort set noget. Altså han har været så dygtig. Så svar på, om det havde været... Det er vel ikke næbt, men... Jeg vil ikke sige, at det er nemt, men han har gjort det hurtigt, og han har gjort imponerende godt. Jeg tænker også, at det må være svært i den her proces her, at du faktisk gerne vil levere noget nyt. Du vil ikke kopiere for meget, men du vil heller ikke slette den gamle DNA i det jo. Det er jo en svær proces, I har haft gang i. Det har du ret i, men vi har jo været bevidste om fra starten af, at vi er nødt til at lave et design i teens trend.
Og vi er også nødt til at lave et design, så der også er affjedring på. Ja. Ja. Det kommer da jo også, jeg tror, at Nemo snurrede det faktisk lige fra BMW. Ja, med forkaften. Jeg tror nok, der foregår en diskussion på højt plan, hvem der kommer først. Jeg tror, de påstår det begge to, men det er jo en sjov diskussion, fordi de er nok vel lige hurtige. Så derfor har det været en rigtig fin balancergang, som er benløst helt perfekt. og få den moderne, men alligevel kan genkende med det samme. Og det gælder også cyklen. Altså det, jeg er meget interesseret i, det er jo, man sagde jo, at den gamle hummelbil, den kunne man lave med to svensknøgler, eller to topnøgler. Ja. Kan man det med den nye? Ja, det kan man. Den er lige så driftssikker, i hvert fald de test, vi har lavet, der har stort set, der har ikke været nogen udfordringer med teknikken. Nej. Det har kørt helt perfekt. Der har været nogen
små justeringer, med noget gearing, fordi vi har den holdning, og den skrev jeg faktisk også i forretningsplanen i 2020, at det skal ikke være en hurtiggående motorcykel. Jeg kunne godt tænke mig, at den havde en max. fart på 150 km i timen. Og så kunne jeg godt tænke mig, at den havde en acceleration, der ikke lå under 4,5 sekunder. Jeg er ikke forstændt på det, men jeg har alligevel en fornemmelse af, hvad jeg synes, det vil være fornuftigt. Men den drivlinje, vi har købt i Italien, den er jo fra, Den er jo beregnet til nogle motorcykler, der er hurtige. Altså over 200 km i time i topfart. Og en acceleration, der er hurtigere end 4,5. Så den får vi via noget software druslet ned, så den passer til vores. Gør det noget for holdbarheden egentlig også? Nej, det gør det jo nok, fordi belastningen er jo en høj topfart. Og en hurtig acceleration vil belaste mere, end hvis den er lige lidt mere moderat. Ja.
For Nimbus-motorcyklen, der skal ikke være nogen hurtigløber. Det er den ikke bygget til, og det er den ikke kendt for. Så det bliver sådan en anden type end en hurtigmotorcykel. I kan også se det på hele designen. Der er ikke en halv meter fra baghjulet op til skærmet. Så der er sådan lidt mere andre dimensioner i det. Og det skal der være, fordi vi skal jo arbejde sammen med det gamle design. Når jeg kigger på jeres motorcykel, så tænker jeg også, det var sådan en, jeg ville gå ud og tage en søndag. Og køre en lille hyggetur. Køre ned og få en is et eller andet sted. Og snakke med folk. Altså om den. Ej, det vil du ikke kunne undgå. Nej. Vi kan allerede se nogle af de tests, vi har lavet, hvor Claus, vores testmester, han har været inde og skulle have en is i stedet. Og han har været inde og skulle lade. Og så er der kommet folk forbi og har taget et billede af den og set på Facebook. Den er nem at kende.
Ja, det er den. Den er meget genkendelig. Men det er jo også et helt unikt design, I har fået lavet. Og jeg ser jo sådan lidt på Nimbus på samme måde, som jeg ser på BAO og Lego. Altså det er sådan nogle større brands, som vi har her i Danmark, hvor man igennem årene bare har lært dem at kende og ved, hvad de står for. Og det er jo lidt det samme, man lige gør med Nimbus nu her. Jamen det er det. Det vi skal, altså når branden er så gammel og så stærk, så det vi skal, vi skal ud og fortælle historien. Ret meget andet skal vi ikke, for det er historien, vi skal fortælle. Historien er så stor, så det bliver kun nogle små bider af historien, hvordan jeg skrev en bøger og lavede et film, hvor to skuespillere har kørt til Milhavet på sådan en elbus. Så historien er utrolig stor. Og du sagde jo også noget andet om, at du ser helst, at det her brand, det bliver på danske hænder. Tak fordi du stiller spørgsmålet, fordi hele
forretningsplanen og virksomheden er bygget op på et værdijugel. Jeg kaldte det firekløver, da jeg selv skrev forretningsplanen, men nu har jeg fået en marketingfolk ind over, og de skal lave op på alting. Så vores marketingdame har kaldt det værdijuglet. Jeg har sagt til hende, at jeg ikke er helt udefris. Nej, det er godt. Men lad os nu lige holde fast ved det, jeg startede med med firekløveret. Det er dansk brand, det er dansk design, Det er dansk kapital, og det er dansk produktion. Det er hele fundamentet for den virksomhed her. Og det har vi fulgt hele vejen igennem, og jeg har holdt fast. Men du er ikke den eneste, der tror på det, fordi, som du selv siger, der er over 1000 danske aktionærer. Ja.
Og det siger jo bare lidt om, at der er mange, der gerne vil have, at det her bliver en succeshistorie. Og jeg synes, det fortæller rigtig meget om den fæderlandsfølelse, som der stadigvæk er mange, der har i Danmark. Fordi man bor i et land, hvor man passer på hinanden, og man passer på de ting, som bliver produceret i Danmark. Det vil man gerne bakke op om. Det er rigtigt. Og det kan vi også godt virkelig lide på bilpodcasten. Jeg kan jo konstatere, at Ud af de 1.228 aktionærer, vi har, er der 820, der har købt en aktiepulje af 5.000 kroner. Men hvordan påvirker det jeres strategi fremadrettet sådan i forhold til virksomheden? Fordi nu er der jo ret mange procent af virksomheden, der er betalt af de her frivillige aktionærer. Jamen i juni måned i år, hvor vi var færdige med udviklingen og har driftet virksomheden de fire år,
Og havde en prototype på motorcyklen og otte prototyper på cyklen. Der var vi gældfri. Der har vi leveret de ting, jeg har fortalt nu, for 12 millioner kroner. Som er måske under halvdelen af, hvad det ellers ville koste, hvis man gik de traditionelle veje. Men vi har gået nogle andre veje. Blandt andet, fordi jeg har haft en meget stærk bestyrelse. Vores formand har leveret en indsats, som man næsten troede, han var indsat. Så ham og jeg har kørt et parløb. Det vil sige, at vi ikke har været flere ansatte, men vi har kørt et parløb og har en god kemi og fundet nogle løsninger. Men på længere sigt, som du spørger om, så har vi for 14 dage siden startet et aktieudbud nummer 5, hvor vi gerne vil sælge aktier for op til 10 millioner.
Og vi vil også gerne have en lidt større privat investor med ombord, som ser muligheder, og som vi har kemi med, og som værdstætter de værdier, vi har. Men allerede inden for de første 12 dage havde vores nuværende aktionærer købt for en halv million. Igen. Men vi skal nok lige have en med, en privat investor med, for at spade op, fordi Vi skal have så lidt gæld som muligt, for det er jo der, mange iværksættere må lukke butikken. Det er på grund af mange likviditet. Det må ikke ske for os. Jeg oplever, at flere og flere godt vil købe kvalitet. Det holder længere, og det er en tilfredsstillelse. Når det så er dansk brand og danske arbejdspladser, så er det jo en bonus. Det er jo også tit med sådan nogle ting, hvis du køber et eller andet produkt.
BO, eller jeg har særlig godt også set Lego-kasser, som ingen åbner op, og så kan de sælge dem 10 år efter, 5 år efter, med en voldsom fortjeneste også. Og det er der også nogen, der gør. Men bare det der med, at du har et produkt, som i princippet ikke taber i værdi, som sådan, altså det er jo også noget helt særligt. Det er det. Og det er da også interessant, når du nævner det, det er, at For at starte vores cykelproduktion op, så producerer vi 250 Nimbus e-cykler, som vi kalder First Edition, i en korngul farve med lidt lak i. Den er rigtig flot. Og når man køber den, så får man et emblem på bagskærmet med et ønskenummer. Ud af de 250? Ud af de 250, ja. Og hvis det nummer ikke er...
Jeg har bedt dem om at skrive tre numre på i et prioriteret rækkefølge. Og hvis de numre ikke er ledige, så ringer jeg til dem. For det er noget særligt at købe dem. Så vi skal have fundet nogle numre, der passer et eller andet sted med deres familie. far eller mor eller et eller andet. Så der er nogle referencer til det. Og nu er det 250 elcykler, der kommer ud nu her. Det er dem, at I er begyndt at udlevere. Ja. Hvor hurtigt kan I udlevere de sidste 250? Altså hvor hurtigt går produktionen? Vi forventer at kunne levere op til omkring 60-70 stykker inden jul. Ja. Og når vi kommer hen til den 20. december i år, det er lige om lidt. så udvider vi vores portofølje med fem nye farver. Så det vil sige, at fra den 20. december kan man købe fortsat den gule first edition, men man kan også købe en af de fem farver. Okay. Dog uden nummer. Dog uden nummer, ja. Men jeg ved, at der er mange mænd, der gerne vil have den grønne.
Og den cykel, hvis vi lige skal komme lidt ind på selve specifikationerne på cyklen, så er det jo en cykel, som har en motor med 250 watt. Ja. Og jeg har læst mig frem til, at den har en rækkevidde på op mod 100 kilometer. Op mod 100 kilometer, ja. Ja, det kommer selvfølgelig an på højde og drøjde på den. Der er jo rigtig mange ting, der spiller ind, så det er ligesom elbilerne, der kører 600 kilometer, ikke? Jo. Og når vi så begynder at kigge på vindmodstand og solen, der går ned og så videre, ikke? Og frosker og varmesæderne. så får vi et andet tal. Jeg går ikke ud fra, at der er varme i sæden på elcyklen. Nej, men det kommer du. Det tror jeg. På elcyklen? Nej. Jeg kunne godt bruge det i håndtagene så, for det bruger vi så altid. Men det er så også en belange, for vi er jo også grønne. Vi er jo en grøn virksomhed. Vi skal også passe på, at vi ikke kommer til at spilde for meget varme. Og så hjælper den
Op til 25 km i timen. Ja, det er en 25 km cykel. Men der er også assist på, hvis man går med den. Ja, det vidste jeg ikke, hvad det var. En bakke eller en perron. Så drejer man lidt på håndtaget, og så hjælper den cyklen frem, så man ikke skal slæbe. Det er simpelthen, fordi vi har ikke så mange høje perroner over ved os. Nej. Nej, det må være det. Men nu kommer du fra Vejle. Ja, der har vi nogle bakker. Og ved du hvad? Hvis man nu skal op ad Vejlebakken, Og man skal trække den, så er det meget rart, at den trækker sig selv. Ja, men jeg tænker, at når der er motor på, så håber jeg på, at jeg vil kunne klare den op ad cyklen. Ja, det kan godt være, hvis man nu... Måske ikke med din vægt. Hvis man nu skal til et møde, og man er god tid, så kan man sige, at nu går jeg lige og slapper lidt af. Ja, det er det. Og så bliver man hjulpet. Ja. Og hvordan med garantien på cyklen? Hvordan er det? Jamen, vi har en garanti på seks år på stillelse, og på alt andet har vi to år. Ja, ja.
Og i den forbindelse skal jeg lige nævne, og det er jo ikke noget, der stod med forretningsplanen, der er skrevet i 2020. Det er, at batteri og motor kommer fra Aarhus. Ja, og stelt er det også produceret i? Det bliver produceret i Tiste. Og skærmene får vi også produceret i Tiste, når vi kommer hen i 2025. Vi er jo en opstart, så vi skal lige i gang. Så der er nogle ting, vi køber uden for Danmarks grænser. Men når vi kommer hen i I midten af 2025, så bliver skærmen også produceret i Tiste. Hvis nu der sidder nogle danskere, for eksempel i Australien eller helt andet, hvornår tror du, de kan købe sådan en i deres land? Altså hvornår når I ud over de danske grænser? Her i foråret begyndte vi at snakke eksport. Vi er jo ikke presset på, at det skal gå huhej, men vi arbejder hårdt.
Men planen er i foråret, der begynder vi at kigge på eksport. Så hvornår det lige bliver, det kan jeg ikke sige noget om. Det er kun motorcykeldelen, du tænker, som eksport, ikke elcyklen? Jo, jo. Begge dele? Men jeg tror, du mente... Ej, det var faktisk cyklen, fordi jeg tænkte egentlig... Det var fordi, jeg kom til at tænke, at obrahuset, jeres cykel foran, det gav et godt billede inde i mit hoved. Så vi trykker på reset-knappen, vi snakker cyklen. Jamen det er inden 25 år er gået... Der har vi fået de første cykler ud. Det er sikkert på sportmarkederne. Hvor vi startede, det skal vi have planlagt. Jeg synes simpelthen, at det her design er fantastisk flot. Og det er også, som du nævnte, det her med den grønne farve. Det er nok også den, der siger mig mest. Og det var den, jeg lige hurtigt så i. Men vi har valgt, og alle de billeder, vi kom til at tage af vores produkter, vi vil tage ud i naturen. Det er derude, man bruger produkterne.
Nu er det jo primært bilisme, at vi har haft med at gøre her på Bilpodcasten, men det er jo fremtidens bilisme. Og dermed kan man også godt sige, at Nimmus som en el-motorcykel, den kunne gå hen og blive i hvert fald et transportmiddel, som jeg tænker, at der er nogen, der vil overveje at tage i stedet for, hvis de nu ikke har råd til at købe en el-bil, så kan det være, at de har råd til at købe en el-motorcykel. Men kan du sige lidt om, hvornår I forventer, at man kan købe den? Jamen det kan jeg godt. Som sagt, så har den kørt... Prototype 1 fra maj til november, og går i januar over i Prototype 2. Og vi forventer, at den bliver lanseret på et eller andet tidspunkt i 2025. Når jeg siger på et eller andet tidspunkt, så er det fordi, jeg får lidt skæld ud, når jeg er for optimistisk med tidspunkter. Men det er jo...
Det er jo en del af mig, den der optimisme. Det kender jeg virkelig godt fra byggebranchen. Ja, det hører med. Så jeg synes, jeg kan mærke på min bestyrelseplan, at det vil være en god idé at sige 2025. Fordi så lover vi ikke for meget. Har du nogen prisindikation, eller må du sige noget om det overhovedet? Ja, det må jeg jo godt. Og det bestemmer jeg selv. Jamen, vi har ikke den nøjagtige pris endnu, fordi vi skal jo lige have den gjort færdig, men måske den kommer til at ligge i niveau 210-220.000 i det niveau. Men er der afgifter på en el-motorcykel? Når vi nu kommer hen efter nytår, og vi kommer ind i 2025, så stiger afgiften på biler. På el-biler. Og den stiger også en lille smule på el-motorcyklen.
Men jeg håber, politikerne anden juledag kommer i tanke om, at det er nok en god idé, at vi udsætter de stigninger til næste år. Fordi vi har så stor succes med at sætte elbiler. Og det er jo følelser, når der så kommer afgifte på, så kan man nok måske godt blive lidt irriteret, provokeret og så købe en fossildreven bil. Men jeg tror, det kan blive kompenseret i forhold til, at vi regner egentlig med at se batteriteknologien, altså priserne på batterierne falde drastisk næste år. Derfor tror jeg, det er en god idé, at politikerne så også lige venter et år mere, så vi får lidt mere teknologi og lidt bedre priser, så de lige trækker hvert år mere. Men vi har jo så den nye straf, der kommer ned i Europa, hvor...
Hvor hvis elbilerne, eller hvis bilproducenterne, de sviner med x antal CO2 pr. kørt kilometer i gennemsnit på hele floden, så kommer der en straf på. Og det betyder, at de bliver nødt til at sælge nogle elbiler, for ellers så får de den straf. Ja, de er presset. De er rigtig meget presset. Altså, vi må nok også konstatere, at de europæiske bilproducenter har tøvet lidt, fordi hvis vi går tilbage til omkring 2012, hvor Elon Musk han startede, Da tøvede de at komme i gang senere, og det er måske en af grundene til, at de har det så svært i dag. Det bider dem nok et vedsted nu her. Ja, hvor de er så presset og skal afskedige. Der har de tøvet, fordi de har nok været lidt bekymret for, hvad sker, når vi har så stærkt et brand, at vi går over til eldrevende køretøjer. Vil folk så købe dem? Og hvis man var startende og før, så har man haft en længere periode.
Det problem har vi så ikke med motorcyklen, fordi vi ser jo også motorcykelproducenter, der har det lidt svært ved at afsætte, i hvert fald nogle af dem, el-motorcykler, fordi der mangler noget lyd. Den udfordring har vi ikke, for den har ikke produceret siden 1959. Det går så mange år, så vi er i en anden situation. Så jeg tror, vi bliver først modet på mange markeder med vores Nimbus e-motorcykel. Det var lidt et sidespring, men lad os prøve at komme tilbage til Nemos Motorcyklen. Specifikationer på den. Hvad bliver rækkevidden på en el-motorcykel? Vi tester den i øjeblikket, og vi har købt hele drivlinjerne fra en italiensk virksomhed, som jeg ved ikke, om de er verdens dygtigste, men de er i hvert fald meget, meget dygtige til at lave el-motorcykler og drivlinjer. Og det vil ikke undre mig, hvis vi lander på
et niveau på 250 km i rækkevidde. Og så er der en pointe mere. Det er, at de kan oplade på 30 minutter. Og nu, jeg kører selv motorcykel. Og jeg ved jo da i hvert fald, at når man har kørt så mange kilometer, altså man kommer jo sjældent op på 200 kilometer, og så skal du have en pause, for det trænger man simpelthen til. Du bliver jo rusket noget mere igennem der, skal arbejde noget mere, når du sidder beskyttet mod vejr og vind inde i en bil. Jeg tænker, at nu har jeg kolleger, også i bestyrelsen, der har elbiler, og deres køremåde er jo helt anderledes, end da de havde en fossildrevet bil. Der er faktisk mange, der ser pausen som et problem, hvis de ikke har en elbil. Og jeg ser det bare som en dejlig fordel. Du har fuldstændig ret, fordi når du har en bil, der kan køre 600-700 km, så kører du bare, for du bliver lidt stresset. Vi skal hurtigt frem, og det er spildtid at køre ind. Men det bliver en anden måde med elbil. Der bliver det ikke spildtid. Der bliver det kaffe og lade vandet, og så står du lige til stille og lader selv. Det vil jeg...
til dels give ret i, men hvis man er i en situation, hvor du ikke selv har mulighed for at sætte din lade op derhjemme, så vil jeg få stress af at køre i en elbil, som tingene er stadigvæk i dag. Fordi det der med, at du skal ud og så finde ladestander, og så kan du måske kun få lov at holde dig i tre timer, og så skal du flytte din bil. Så vil du hele tiden, altså det vil være et kæmpe planlæggingsarbejde, fordi hver eneste dag, så skal du planlægge, hvornår kan jeg lige komme til at lade op. Og hvis det er på den måde, at man har det, så er den aldrig at lade fuldstændig op, når den kommer fra garagen.
Så skal du altid sidde i din bil, eller hvad? Inden man køber den, skal man have bestilt tid til at få lavet op derhjemme. Fordi så kan man lade, når strømmen er billigst, og når man kommer ud om morgenen, så er man sgu også varmet op, fordi man via sin mobiltelefon har tændt på varmeapparatet. Så det er næsten en forudsætning. Vi har flere seere, som har været lidt efter os, når vi har sagt det her, fordi at... Det, de bare har haft fokus på, det er, at de sørger for at købe en elbil med 22 kWh oplader ombord. Og så kan den godt nå at lade op på de der tre timer. Så er det ikke så stort et problem. Så det skal man i hvert fald bare sikre sig. Men altså, som jeg fornemmer det i sidste uge i medierne, så er der faktisk kommet mange flere ladestander, end man har regnet med fra statens side. Altså, tankstationen har da næsten ikke noget alternativ. Kjørsten kan de fortsætte med, men benzinstanderne bliver nedlagt.
Så hvis de skal leve videre, så skal de have en elstander? Ja, sådan er det jo. Og det er faktisk lidt sjovt, fordi i starten, som elbilist, de der lader, der også var poppet op, der var nærmest ikke engang et toalett ved det lader. Men det er jo blevet anderledes nu. Det er det nu. Og de er flotte, og jeg så en, der var lavt af træ. Altså, man bliver så her med glade. Når man køber ind til den. Det er så venligt. Ikke? Og nogen ser i bilen og læser en bog. Og man kommer hurtigt i snak mellem os. Fordi vi er i samme familie jo. Vi køber ellers. Så kan vi lige snakke. Hvor langt køber du? Der er altid noget at snakke om. Og det er bedt også med cykler og motorcykler. Det har der altid været med motorcykler. Det har der altid været, ja. Nu køber jeg ikke motorcykel. Men det er rigtigt. Du køber motorcykel. Ja, det er et samtale. Det er et samtale, ja.
Jeg har jo også kørt en motorcykel. Jeg har ikke en nu her. Men bare det der med at hilse på hinanden, det synes jeg, det kan noget. Det kan et eller andet. Ligesom buschauffører og lastbuschauffører. Det kan altså noget, fordi man bliver sgu lidt varm om hjertet, ikke? Altså den allerførste gang, jeg var ude at køre på min første motorcykel, der holdt jeg ind til siden, fordi jeg lige skulle undersøge et eller andet. Og jeg havde kun holdt der i tre minutter. Så holdt der en motorcykel ved siden af mig, og han skulle lige høre, om der var et eller andet galt. Ja. for så kunne han måske have hjulpet mig videre. Og det siger jo bare lidt om det. Altså, hvis du kører ind på en resteplads i en bil med katastrofeblænge, så de første 100 biler, de kører da bare forbi dig. Der sker ikke en ting. Nej. Det har vi ikke noget med at gøre. Det må de dæle mig selv om. Men når du kører motorcykel, så er du også som regel ude på en søndagsudflugt. Det er sjældent, du bruger den udelukkende som transportmedel. Du er som regel ude og køre en hyggetur. Og så har du tid til det der. Og det er nok den store forskel. Jamen, det tror jeg også. Det tror jeg også.
Nu bliver jeg nødt til lige at spole tilbage. Hvad sagde du, at din alder var? Åh... Hvad var det nu? 70? Ja, var det ikke det? Jeg synes nok, det var det, du havde sagt. Der er altså ikke mange, der lige planlægger, at de vil ud, og så vil de til at køre til alle motorcykler, når de er 70 år gammel. Det synes jeg er en kæmpe inspiration. Mit liv begyndte, da jeg var 66, hvor jeg fik afgjort de her rettigheder. Men det er du da ret i. Men alder har ikke nogen betydning. Så ingen, man brænder for det, man laver. Ja, og jeg nyder hvert sekund, selvom jeg har et... Pænt arbejdspres. Så nyder jeg hver sekund, fordi... Altså, jeg har to børn. Og nu har jeg fået ikke mere. I forhold til den bus blandet. Altså, jeg har faktisk tre børn. Jeg skal passe. De to børn, de kommer i morgen, søndag, til det julefokus. Men det andet bare, det har jeg hver dag. Ja.
Det er spæd endnu. Ja, det er spæd endnu, ja. Men jeg tror, der er to ting, vi mangler lige at dykke ned i. Den ene ting, det er, hvorfor det er så vigtigt for dig, at branded det skal blive i Danmark. Og den anden ting, det er, hvad gør elcyklen til en bedre elcykel end andre elcykler? Eller hvor adskiller den sig? Altså, familien Fisker var jo danske og lavede det hele i Danmark. Den blev produceret i Nemo's Park, Nemo Frederiksberg. Og Anders Fisker kaldte dem Folkets Motorcykler. Og jeg har så koblet på og ejerskab. Jamen, jeg har så stor respekt for det her brand og for det danske. Så det er faktisk ikke noget, jeg har tænkt over. Sådan skal det være. Vi ser altså også flere store brands, der bliver solgt til udlandet. Vi har set...
Jeg synes, vi er set lidt for mange af de meget kendte og gamle brands, der bliver solgt til udlandet. Og der mister vi noget. Og det kommer ikke til at ske, så længe jeg og mine børn lever og kan bestemme. Nej. Det behøves det ikke. Det betyder ikke, at vi ikke kan lave joint venture med udlandet, men brandet hører til i Danmark. Og det bliver ikke lavet om på. Det betyder så meget for mig, men det betyder også... Nej, det betyder meget for mig, men på Danmarks vegne. For jeg interesserer mig ikke så meget for mig selv. Jeg gør det ikke det her for at tjene 100 millioner. Jeg skal selvfølgelig have et udbytte, så mine børn og vi kan få lidt mere til dagen og vejen. Og lidt flere oplevelser. Men jeg gør det ikke for pengenes skyld. Det fornemmer vi absolut heller ikke. Nej, jeg gør det for...
for landets skyld, og være med til den grønne linje, og være med til at sælge noget kvalitet. Det er det, jeg brænder for. Hvordan adskiller jeres elcykler sig fra andre elcykler, der er på markedet? Vi kan konstatere, at vi har både et brand og et design, som ikke ligner de andre. Det er helt specielt. Og det er en stærk cykel, en robust cykel, som alle siger, at den kører rigtig godt. Den har en god krop. Så er der en bonus i, at den er danskproduceret. Så det er forskellen. Det er vel også en bonus, at vi i Nimbus-teamet og Nimbus-familien har et så stort engagement. Det spreder sig ud til vores kunder, at vi har det der store engagement. Vi har haft otte Nimbus e-cykler kørt som
som testcykler her i det sidste stykke tid. Og der er nogen, der er vendt tilbage og har sagt, at når vi holder ved et lysgrøs, så bliver det godt nok kigget. Jeg så inde på hjemmesiden, at den også har remmetræk. Ja. Det er i hvert fald heller ikke noget, at jeg sådan ser på andre cykler. Det er ikke standard, nej. Men der er en lang række ting, som vi stort set ikke har diskuteret, men hvor vores designer og prototype, konstruktør har sagt, hvis I laver dem med bælte, så holder den rigtig lang tid, Den skal ikke smøres, der er ikke noget svineri. Og som beslutningstager, så siger vi, det gør vi. Det koster lidt mere, men den er holdbar. De siger, den er holdbar, den holder et langt tid. Og der dykker I jo lignagtigt ned i det, der var med den gamle Nimbus. Altså, at den var nem at lave, og det er holdbar. Ja, det var den. Men jeg tænker, altså, på snart falderebe, men har I fået stjålet nogen af dem? Nej, det har vi ikke. Det har vi ikke, men jeg tror...
Jeg tror, at årsagen er, at vi har passet godt på dem. Ja. Men når du nu taler om tyveri, så ved vi jo alle sammen, at elcykler, de kommer nogle gange ind i en hvid varevogn, eller bare bliver stjålet indenlands. Vi arbejder i øjeblikket på en tyverisikring, som vi løfter sløret for, når vi kommer ind i 2025. Som bliver integreret på en eller anden måde. Ja, og skjult. Ja. Så dem, der synes, at den skal de have med, de kan ikke scanne den, men vi kan spore den. Der ligger jeg i dårlig plads med den virksomhed, fordi det skal vi også levere. Noget af det, som også interesserer os rigtig meget, det er, at vi angriber virksomhederne i 2025 med at sælge firmacykler til virksomhederne.
Hvis det for eksempel er Lego, så kan de få den farve, de vil have. Og vi kommer også til at motivere dem til at købe en lille museicykel til deres medarbejdere over brugtilønnen. Og samlet de to ting er også med til at give virksomheden et godt ryg. Men jeg har også hørt, at det er med til, at deres grønne regnskab kan blive bedre. Der kommer rigtig meget fokus på det jo. Der er fokus på det. Og der vil vi gerne leverandøre som en dansk virksomhed. Ja. Det tager jeg lige med tilbage til tegnestolen. Ja. Nå skal vi ikke kun snakke om store virksomheder som Lego og Coloplast og Novo. Men de er da nogle af de store, som vi alle kender og som markerer mig i den grønne linje. Plus de også vil det danske
Lige vildt også de danske, ja. Den sidste ting, som du nævnte det tidligere, i forbindelse med vores interview, jeg kom lige til at tænke på det her, da vi var ved at slutte af, det var, du snakkede jo om noget lancering, og så var der nogle bestemte, der skulle inviteres med til den lancering. Hvordan planlægger I sådan en lancering? Det går jo på den måde, at den kommer formentlig til at finde et sted i Danmark, hvor man kan teste den. Og så når vi kommer dertil, altså ikke endnu, men når vi melder det ud, så er dem, der synes, At de gerne vil købe sådan en. Så kan man melde sig til. Og det er journalister. Der kommer også journalister fra tre store MC-blade fra Paris, London og Los Angeles, som har skrevet til mig. At de gerne vil følge os. Og så kan man melde sig til. Det kommer vi til, når vi kommer dertil. Og så mødes vi alle sammen. Alle gode mennesker.
Og så tester vi motorcyklen sammen med hele Nimbus-teamet om vores designer og teknisk personale og Claus, som er ham, der er fuldstændig ekspert. Så det bliver også spændende. Men altså, det kommer ikke til at foregå en 3-4 steder. Det kommer for mig kun til at foregå et sted, for hvis man virkelig brænder for det her, og vil investere et par hundredtusinde eller mere i den her cykel, så kan man også afsætte en fredagsmiddag eller en lørdag. Jamen, Claus, tusind tak, fordi du tog dig tid til det her, og så på en højhel lørdag. Jamen, selv tak. Det er mig, der takker. Jamen, det var så let. Vi er jo bare interesseret. Ja, det er vagt vores nysgerrighed. Vi har en fælles interesse, så jeg er meget taknemmelig for, at I ringede. Det er også rart en gang imellem, at det ikke er mig, der ringer og presser medierne. Ja, det er en omvendende vej. Jeg er lidt sjov, at der også er nogen, der siger, at vi vil godt lige komme. Dem har der også været nogen af. Så tusind tak.
Der er også frisk kaffe og en pivne, når vi nu slukker på kameraet. Fornemt. Tusind tak, fordi I så med her på Bilpodcasten. Det var alt for den her gang. Ha' det godt ude. Vi ses.